Dobar rižot odlikuju kremoznost i sočnost, što je lako postići ako ga znamo tehnički pravilno skuhati. Bitan je odabir same riže, a prvi ključni korak kod kuhanja jest tostiranje riže na dobro zagrijanoj tavi. Potom slijedi dodavanje vina radi kiseline, zalijevanje vrućim temeljcem sve do kraja kuhanja i na samom kraju mantekiranje, odnosno dodavanje maslaca za kremoznu notu.
Donosimo recept koji je teško 'zeznuti'.
Sastojci:
- 350 g riže (carnaroli ili arborio)
- 500 g očišćenih liganja
- 300 g konzervirane sjeckane rajčice
- 100 ml bijelog vina
- 2 režnja češnjaka
- 1 vezica svježeg peršina
- 1 l povrtnog temeljca
- 30 g maslaca
- maslinovo ulje
- sol.
Priprema:
1. Najprije očistite lignje: odstranite glavu s utrobom i izvadite središnju hrskavicu pa lignje operite i ostavite ih u cjedilu da se ocijede. Ogulite kožu, odstranite oči i zube. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela. Lignje narežite na kolutiće, a krila na trakice.
2. Zagrijte širu, dublju tavu pa dodajte maslinovo ulje. Ubacite češnjak prerezan popola pa čim zamiriše, dodajte rižu te je tostirajte minutu-dvije na jačoj vatri.
3. Dodajte vino, nakon 2 minute dodajte narezane lignje zajedno s krakovima i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta. Potom dodajte sjeckanu konzerviranu rajčicu i polovicu sjeckanog lišća peršina te nastavite pirjati. Kad se tekućina malo reducira, zalijte dijelom vrućeg temeljca i posolite prema ukusu.
4. Nastavite kuhati uz stalno dodavanje vrućeg temeljca sve dok riža ne bude kuhana (riži treba između 14 i 18 minuta, ovisno o tipu koji koristite).
5. Na samom kraju umiješajte na kockice narezan maslac, pospite ostatkom sjeckanog peršina i odmah poslužite, piše Punkufer.