Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Kremast i sočan rižot od liganja

RECEPT Kremast i sočan rižot od liganja

Priprema je jednostavna

Dobar rižot odlikuju kremoznost i sočnost, što je lako postići ako ga znamo tehnički pravilno skuhati. Bitan je odabir same riže, a prvi ključni korak kod kuhanja jest tostiranje riže na dobro zagrijanoj tavi. Potom slijedi dodavanje vina radi kiseline, zalijevanje vrućim temeljcem sve do kraja kuhanja i na samom kraju mantekiranje, odnosno dodavanje maslaca za kremoznu notu.

Donosimo recept koji je teško 'zeznuti'.

Sastojci:

- 350 g riže (carnaroli ili arborio)

- 500 g očišćenih liganja

- 300 g konzervirane sjeckane rajčice

- 100 ml bijelog vina

- 2 režnja češnjaka

- 1 vezica svježeg peršina

- 1 l povrtnog temeljca

- 30 g maslaca

- maslinovo ulje

- sol.

Priprema:

1. Najprije očistite lignje: odstranite glavu s utrobom i izvadite središnju hrskavicu pa lignje operite i ostavite ih u cjedilu da se ocijede. Ogulite kožu, odstranite oči i zube. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela. Lignje narežite na kolutiće, a krila na trakice.

2. Zagrijte širu, dublju tavu pa dodajte maslinovo ulje. Ubacite češnjak prerezan popola pa čim zamiriše, dodajte rižu te je tostirajte minutu-dvije na jačoj vatri.

3. Dodajte vino, nakon 2 minute dodajte narezane lignje zajedno s krakovima i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta. Potom dodajte sjeckanu konzerviranu rajčicu i polovicu sjeckanog lišća peršina te nastavite pirjati. Kad se tekućina malo reducira, zalijte dijelom vrućeg temeljca i posolite prema ukusu.

4. Nastavite kuhati uz stalno dodavanje vrućeg temeljca sve dok riža ne bude kuhana (riži treba između 14 i 18 minuta, ovisno o tipu koji koristite).

5. Na samom kraju umiješajte na kockice narezan maslac, pospite ostatkom sjeckanog peršina i odmah poslužite, piše Punkufer.

Vaša reakcija na temu