Iako recepti od bundeve iskaču sa svih strana, nekima nije toliko poznata. Ako je još niste ni probali, juha je dobar izbor za početak. Nije slatka ako ste to mislili, a sami si možete dodati ljutine koliko vam paše, piše Index.
Sastojci
1,5 kg bundeve (npr. muškatna, hokaido, kabocha...), očišćena i razrezana na četvrtine
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice maslaca
1 crveni luk
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca (više ako je potrebno)
50 g grčkog jogurta
sol, papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje lagano namastite običnim ili uljem u spreju.
Bundevu ogulite, narežite na manje komade, stavite na pripremljeni lim za pečenje, poškropite maslinovim uljem i posolite. U jednom sloju rasporedite po limu.
Pecite bundevu oko sat vremena te na pola vremena promiješajte. Pecite dok ne omekša.
U međuvremenu na srednje jakoj vatri u velikom loncu zagrijte maslac. Ubacite sitno sjeckani luk i pržite 4 do 5 minuta miješajući.
Umiješajte bundevu i temeljac. Posolite, popaprite po ukusu. Ostavite da juha zakuha, zatim ju sklonite sa štednjaka.
Štapnim mikserom prođite kroz juhu da ju ispasirate, dodajte grčki jogurt i izmiješajte. Poslužite vruće.