Hrskava tradicionalna dalmatinska slastica od prženog tijesta najbolja je još topla i posipana šećerom u prahu.Trik je dodavanje alkohola u tijesto kako bi upilo manje ulja pri prženju. U vrijeme poklada, osim krafni, u Dalmaciji se jedu i kroštule.
Sastojci
3jaja
3 žlicejabučnog octa
3 žlicelozovače
3 žliceulja ili 1 žlica svinjske masti
naribana korica 1 limuna
naribana korica 1 naranče
prstohvat soli
400 gbrašna
200 gšećera u prahu
1 lulja
Priprema
Od jaja, lozovače, ulja, octa, korice limuna i naranče, soli i brašna zamijesite tijesto.
Posudu u kojoj je tijesto pokrijte krpom i ostavite da odmori sat vremena.
U veći lonac ulijte ulje i ostavite da se zagrijava na srednje jakoj vatri do temperature od 180 stupnjeva.
Valjkom ga razvaljajte u pravokutni oblik na debljinu 2 mm. Izrežite tijesto na trakice širine 1,5 cm.
Pržite trakice u ulju do zlatno žute boje. Pečene kroštule izvadite na kuhinjski papir i ostavite kratko da se ocijede od masnoće.
Prije posluživanja ih posipajte šećerom u prahu, piše Index.