Kruh bez kvasca poznat je i kao irski kruh sa sodom bikarbonom ili jednostavnije soda kruh. Savršene je konzistencije, lijepog izgleda i hrskave korice, a također se lijepo reže u pravilne šnite, piše Recepttura.
Sastojci
450 g glatkog brašna
12 g soli (1 žličica)
12 g šećera (1 žličica)
18 g sode bikarbone (1,5 žličica)
400 ml jogurta (može i kiselo mlijeko ili mlaćenica)
brašno za radnu površinu
Upute
U veću posudu sipati brašno.
Redom dodati sodu bikarbonu, sol i šećer.
Sve kratko promiješati.
Zatim u posudu uliti pola količine jogurta i početi mijesiti tijesto.
Zatim dodati ostatak jogurta.
Ponovo zamijesiti tijesto u što manje pokreta (ako se tijesto predugo mijesi pečeni kruh će biti žilav).
Pobrašniti radnu površinu.
Na nju prebaciti zamiješani kruh i rukama napraviti željeni oblik.
Prebaciti kruh na protvan obložen papirom za pečenje i zarezati ga po vrhu oštrim nožem.
Kruh se peče u zagrijanoj pećnici 35 minuta na 200 stupnjeva.
Ispečeni kruh ohladiti prije rezanja.