Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RECEPT Kruh koji se ne mijesi i baš uvijek uspijeva

RECEPT Kruh koji se ne mijesi i baš uvijek uspijeva

Dobar tek

Želiš li kod kuće ispeći najfiniji i najhrskaviji domaći kruh, na pravom si mjestu! Miss Gastro ima uistinu jednostavan i pouzdan recept za domaći kruh koji se ne mijesi.

Potrebni su ti samo osnovni sastojci: brašno, kvasac, sol i voda te malo truda i strpljenja. Od opreme će ti trebati duboka zdjela s poklopcem, najbolje vatrostalna ili bilo koja druga bez plastičnih dijelova koji bi se mogli otopiti od vrućine

Najteži dio pečenja kruha je čekanje da se ohladi. Kada ga onako vrućeg i mirisnog izvadiš iz pećnice, minute će se činiti kao sati. No, iako je teško suzdržati se od isprobavanja, ostavi ga da se hladi barem pola sata prije rezanja.

Recept koji donosimo u nastavku jedan je od najpopularnijih recepata koje je The New York Times ikada objavio! Riječ je o receptu poznatog pekara Jima Laheyja, vlasnika pekarnice Sullivan Street Bakery.

Sastojci:

400 g brašna (možeš koristi 200 g glatkog i 200 g integralnog)

300 ml vode

1 žličica soli

1/4 žličice suhog kvasca

Postupak:

U zdjeli rukom pomiješaj brašno, sol i kvasac.

Zatim dodaj vodu i kuhačom (ili rukom) promiješaj da se sastojci povežu, ne moraš mijesiti.

Smjesa će biti mekana i ljepljiva. Prekrij krpom i pusti da odstoji 12 do 16 sati.

Nakon stajanja, smjesa će se dosta dignuti, bit će još mekša i pojavit će se mali mjehurići na površini. 

Pobrašni radnu plohu i prebaci tijesto iz posude. Pobrašni i tijesto također. 

Rukama raširi tijesto i zatim rubove preklopi kao da slažeš kuvertu. 

Prebaci ga na dobro pobrašnjenu krpu tako da je preklopljena strana dolje.

Zamotaj u krpu i pusti da stoji dok se pećnica ne zagrije.

Pećnicu zagrij na maksimum (250 °C) zajedno sa zdjelom s poklopcem u kojoj ćeš peći kruh. 

Treba ti duboka zdjela s poklopcem, najbolje vatrostalna ili bilo koja bez plastičnih dijelova koji se mogu otopiti od vrućine.

Kad se pećnica i zdjela zagriju, izvadi zdjelu, u nju stavi kruh tako da je preklopljeni dio gore.

Poklopi zdjelu i stavi ga peći 30 minuta.

Nakon 30 minuta temperaturu smanji na 200 Celzijevih stupnjeva, otklopi zdjelu te peci dok se ne napravi hrskava korica. 

Izvadi iz zdjele, zamotaj kruh u krpu i ostavi da se ohladi.

Vaša reakcija na temu