'Pull apart' kruh je vrsta popularnih krušnih peciva, koja su izrazito sočna, dobro začinjena i lako se trgaju rukama. Zbog posebnog oblika, izgleda zaista impresivno na pladnju, a uz to je izrazito ukusan i jednostavan za pripremu, piše Miss Gastro.
Sve što trebaš napraviti jest tijesto za kruh na bazi mlijeka, razvaljati ga, namazati s maslacem od češnjaka, pa tijesto izrezati na male kvadratiće. Zatim se kvadrati tijesta slažu jedan na drugi, a potom se slažu u kalup za pečenje. Recept dolazi iz kuhinje popularne food blogerice Tieghan Gerard.
Sastojci:
600 grama brašna
2 paketa instant kvasca
1 žličica soli
250 mililitara punomasnog mlijeka
160 mililitara punomasnog vrhnja
3 žlice meda
10 žlica maslaca
1 jaje
2-3 češnja češnjaka
35 grama svježe naribanog parmezana
2 žlice suhog peršina
1 žlica nasjeckane svježe kadulje ili origana
krupna morska sol
svježi timijan za ukrašavanje
Postupak:
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, kvasac i sol. Dodaj toplo mlijeko, zagrijano vrhnje, med, jaje i 2 žlice maslaca. Miješaj mikserom 4-5 minuta.
Pokrij posudu plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 30 minuta do 1 sat.
U međuvremenu pomiješaj maslac sobne temperature, češnjak, parmezan, peršin i kadulju s malo soli.
Premjesti tijesto na radnu površinu i izreži ga na 4 jednaka dijela. Jedan po jedan komad na pobrašnjenoj površini razvaljaj u veliki pravokutnik. Preko svakog komada tijesta rasporedi 1/4 smjese od maslaca i češnjaka, a zatim tijesto prereži uzdužno na 3 trake. Izreži trake poprečno na 4 trake kako biste dobili 12 kvadrata. Složi svih 12 kvadrata tijesta jedan na drugi.
Ponovi s preostala 3 komada tijesta pa složi dobivene svežnjeve tijesta u lagano namazanu posudicu za kuglof, ostavljajući male razmake između hrpica tijesta, kako bi moglo rasti (odvojite prstima tijesto u skupinice po 4 kvadrata).
Pokrij posudu plastičnom folijom i pusti da se diže na toplom mjestu dok tijesto gotovo ne dosegne vrh posude, oko 1 sat.
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva pa peci kruh dok ne porumeni, 30 do 40 minuta.
Ostavite da plehu 5 minuta, a zatim ga pažljivo izvadi. Premaži ga s rastopljenim maslacem i pospi krupnom morskom soli te prije posluživanja ukrasi grančicama timijana.