Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Kruh s maslacem i češnjakom

RECEPT Kruh s maslacem i češnjakom

Aromatično pecivo

'Pull apart' kruh je vrsta popularnih krušnih peciva, koja su izrazito sočna, dobro začinjena i lako se trgaju rukama. Zbog posebnog oblika, izgleda zaista impresivno na pladnju, a uz to je izrazito ukusan i jednostavan za pripremu, piše Miss Gastro.

Sve što trebaš napraviti jest tijesto za kruh na bazi mlijeka, razvaljati ga, namazati s maslacem od češnjaka, pa tijesto izrezati na male kvadratiće. Zatim se kvadrati tijesta slažu jedan na drugi, a potom se slažu u kalup za pečenje. Recept dolazi iz kuhinje popularne food blogerice Tieghan Gerard.

Sastojci:

600 grama brašna

2 paketa instant kvasca

1 žličica soli

250 mililitara punomasnog mlijeka

160 mililitara punomasnog vrhnja

 3 žlice meda

10 žlica maslaca

1 jaje

2-3 češnja češnjaka

35 grama svježe naribanog parmezana

2 žlice suhog peršina

1 žlica nasjeckane svježe kadulje ili origana

krupna morska sol

svježi timijan za ukrašavanje

Postupak:

U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, kvasac i sol. Dodaj toplo mlijeko, zagrijano vrhnje, med, jaje i 2 žlice maslaca. Miješaj mikserom 4-5 minuta.

Pokrij posudu plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 30 minuta do 1 sat.

U međuvremenu pomiješaj maslac sobne temperature, češnjak, parmezan, peršin i kadulju s malo soli. 

Premjesti tijesto na radnu površinu i izreži ga na 4 jednaka dijela. Jedan po jedan komad na pobrašnjenoj površini razvaljaj u veliki pravokutnik. Preko svakog komada tijesta rasporedi 1/4 smjese od maslaca i češnjaka, a zatim tijesto prereži uzdužno na 3 trake. Izreži trake poprečno na 4 trake kako biste dobili 12 kvadrata. Složi svih 12 kvadrata tijesta jedan na drugi.

Ponovi s preostala 3 komada tijesta pa složi dobivene svežnjeve tijesta u lagano namazanu posudicu za kuglof, ostavljajući male razmake između hrpica tijesta, kako bi moglo rasti (odvojite prstima tijesto u skupinice po 4 kvadrata).

Pokrij posudu plastičnom folijom i pusti da se diže na toplom mjestu dok tijesto gotovo ne dosegne vrh posude, oko 1 sat. 

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva pa peci kruh dok ne porumeni, 30 do 40 minuta.

Ostavite da plehu 5 minuta, a zatim ga pažljivo izvadi. Premaži ga s rastopljenim maslacem i pospi krupnom morskom soli te prije posluživanja ukrasi grančicama timijana.

Vaša reakcija na temu