Lazanje od kelja odličan su spoj bogatog nadjeva i mekanih listova kelja, a idealne su za sve one koji traže laganiji obrok prepun okusa.
U ovom receptu donosimo vam upute za pripremu lazanja od kelja u vegetarijanskoj varijanti, no slobodno se možete poigrati i s mesnim okusoma, piše Novi list.
Sastojci za četiri osobe:
1 kelj od cca 800 g
1 dimljena scamorza
500 ml mlijeka
80 g parmezana
20-30 g maslaca
50 g brašna
1 do 2 ljutike
krušne mrvice
listići kadulje
muškatni oraščić
list lovora
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Zakuhati 2 litre lagano posoljene vode. Kelju pažljivo ukloniti veće listove koje ćete zatim kuhati 10 do 15 minuta s listom lovora. Dok se listovi kuhaju, sredinu kelja oprati i narezati, a isto učiniti i s ljutikom. Kuhane listove ocijediti, a vodu od kuhanja sačuvati. Mlake listove poslagati na papir da se posuše te im ukloniti deblji dio, koji nemojte baciti. U dubljoj tavi otopiti maslac te na njemu dinstati narezani kelj, ljutiku i one deblje dijelove koje ste sitno narezali.
Dodati listiće kadulje, malo posoliti, podliti vodom u kojoj se kuhao kelj te kuhati 20-ak minuta. Kada je povrće omekšalo, dodati brašno, dobro promiješati i zatim uliti mlijeko. Pustiti da bešamel umak zakuha i kuhati par minuta na laganoj vatri.
Dodati muškatni oraščić i po potrebi sol. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Vatrostalnu posudu namastiti, posuti krušnim mrvicama te na njih rasporediti prvi sloj listova kelja, povrh rasporediti bešamel umak, posuti s malo parmezana i posložiti red sira scamorza narezanog na ploške ili kockice.
Slagati dok se ne potroše svi sastojci, a završiti slojem bešamela i parmezana. Peći 20-ak minuta. Pustiti da se odmore koju minutu te poslužiti.