Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Hans Braxmeier from Pixabay RECEPT Lazanje od povrća

RECEPT Lazanje od povrća

Nitko im neće moći odoliti

Lazanje kojima neće naći zamjerku cak ni okorjeli 'mesaroši', kaže Index.

Sastojci

Umak od povrća

1 crveni luk

2 režnja češnjaka

1 mrkva

1 paprika

1 tikvica

100 g graška

100 ml bijelog vina

500 ml pasirane rajčice

maslinovo ulje

sol, papar

beschamel

85 g maslaca

85 g glatkog brašna

750 ml mlijeka

sol, papar

Dodatno

500 g svježih listova za lazanje

150 g mozzarelle

Priprema

Zagrijte maslinovo ulje u loncu. Dodajte sitno sjeckan luk, češnjak i mrkvu. Dinstajte 5-7 minuta na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju.

Papriku i tikvicu narežite na kockice i ubacite u lonac pa nastavite dinstati. Sada dodajte vino, pustite da alkohol ispari, ulijte pasiranu rajčicu, stavite grašak, posolite i popaprite.

Kuhajte 20-ak minuta poklopljeno, dodajte vode ako treba - da ne zagori.

Da biste napravili beschamel umak, rastopite maslac u loncu, umiješajte glatko brašno, pa kuhajte 2 minute.

Polako umiješajte mlijeko, a zatim zakuhajte uz miješanje kako se ne bi stvorile grudice (možete miješati pjenjačom). Smanjite vatru, a zatim kuhajte dok se umak ne počne zgušnjavati.

Nauljite vatrostalnu posudu. Na dno stavite malo beschamela, stavite prvi sloj listova pa stavite umak od povrća. Slažite dok ne potrošite sve sastojke.

Zadnji sloj neka bude beschamel. Posipajte ribanom mozzarellom.

Pecite oko 45 minuta na 200 stupnjeva dok ne porumene. Prije jela pričekajte 15-ak minuta jer će biti kipuće kad ih izvadite iz pećnice.

Vaša reakcija na temu