Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Lažna riža koja ima pet puta manje kalorija od originala

RECEPT Lažna riža koja ima pet puta manje kalorija od originala

Treba vam cvjetača

U sto grama kuhane bijele riže nalazi se 130 kalorija, a u istoj količini cvjetače pet puta manje, odnosno oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što je osmišljen i recept za 'rižu od cvjetače'.

Vjeruje se da je prva riža od cvjetače napravljena još potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća u Kaliforniji, no postala je iznimno popularna u svijetu u posljednjih nekoliko godina, odnosno otkako su veliki lanci supermarketa izbacili na tržište svoju smrznutu verziju već gotovog proizvoda, piše portal Zadovoljna.

PRIPREMA:

Glavicu cvjetače dobro operite i posušite. Uklonite s glavice sve listove.

Glavicu narežite na manje cvjetove pa ih stavite u sjeckalicu povrća i kratko pulsirajte dok ne usitnite povrće na veličinu riže.

Prebacite usitnjenu cvjetaču u čistu pamučnu krpu pa istisnite sav eventualni višak vode.

Rižu od cvjetače prebacite u tavu, kratko prepirjajte i poslužite kao prilog po želji. 

Rižu od cvjetače možete napraviti i uz pomoć klasičnog kuhinjskog ribeža, ali taj će proces biti puno teži i dugotrajniji od onog u sjeckalici povrća.

Ako rižu ne planirate upotrijebiti odmah nakon usitnjavanja i odstranjivanja viška vode, cvjetaču stavite u ledenicu i do mjesec dana. Držanje termički neobrađene riže od cvjetače se ne preporučuje u hladnjaku.

Vaša reakcija na temu