Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Ledeno nebo

RECEPT Ledeno nebo

Za sve ljubitelje kremastih kolača

Ledeno nebo je odličan i vrlo osvježavajući kolač koji je kao stvoren za rashlađivanje kad stignu topliji dani. Slastica u kojoj će uživati svi ljubitelji kremastih kolača, piše Recepttura.

Sastojci

Biskvit:

7 bjelanjaka

100 g šećera

100 g oštrog brašna

150 ml mlijeka za zalijevanje

Krema:

7 žumanjaka

100 g šećera

80 g oštrog brašna

3 vanilin šećera

700 ml mlijeka

250 g maslaca

400 ml vrhnja za šlag

Upute

Bjelanjke sipati u širu posudu i istući u čvrst snijeg.

Zatim dodati šećer i opet miksati da se šećer otopi.

Na kraju ručno umiješati brašno.

Smjesu prebaciti u namašćen i pobrašnjen protvan dimenzija 21×36 centimetara.

Biskvit se peče na 180 stupnjeva 15 minuta (provjeri vrijeme pečenja).

Kad je biskvit pečen, zakuhati mlijeko i time ga još vrućeg preliti.

Ostaviti biskvit da se ohladi na sobnu temperaturu.

Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom.

Uliti dvije kutlače mlijeka u smjesu.

Dodati oštro brašno i umiješati da ne bude grudica.

Ostatak mlijeka staviti kuhati.

Kad zakipi maknuti mlijeko sa strane, uliti smjesu i kratko promiješati.

Vratiti kremu na vatru i kuhati uz miješanje da se krema zgusne.

Mi smo prebacili kremu u drugu posudu da se prije ohladi i prekrili prozirnom folijom da se ne stvori korica.

Ako nemate prozirnu foliju s vremena na vrijeme promiješajte kremu po vrhu.

Ovaj dio kreme ohladiti na sobnu temperaturu.

Kad se krema ohladila pjenasto izraditi maslac sobne temperature.

U više puta hladnu skuhanu kremu dodavati u maslac i svaki put dobro izraditi mikserom pa nanijeti preko biskvita i dobro zagladiti.

Izraditi vrhnje za šlag u čvrsti šlag i namazati ga preko kreme.

Kolač prije rezanja i posluživanja ohladiti preko noći u frižideru.

Vaša reakcija na temu