Ledeno nebo je odličan i vrlo osvježavajući kolač koji je kao stvoren za rashlađivanje kad stignu topliji dani. Slastica u kojoj će uživati svi ljubitelji kremastih kolača, piše Recepttura.
Sastojci
Biskvit:
7 bjelanjaka
100 g šećera
100 g oštrog brašna
150 ml mlijeka za zalijevanje
Krema:
7 žumanjaka
100 g šećera
80 g oštrog brašna
3 vanilin šećera
700 ml mlijeka
250 g maslaca
400 ml vrhnja za šlag
Upute
Bjelanjke sipati u širu posudu i istući u čvrst snijeg.
Zatim dodati šećer i opet miksati da se šećer otopi.
Na kraju ručno umiješati brašno.
Smjesu prebaciti u namašćen i pobrašnjen protvan dimenzija 21×36 centimetara.
Biskvit se peče na 180 stupnjeva 15 minuta (provjeri vrijeme pečenja).
Kad je biskvit pečen, zakuhati mlijeko i time ga još vrućeg preliti.
Ostaviti biskvit da se ohladi na sobnu temperaturu.
Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom.
Uliti dvije kutlače mlijeka u smjesu.
Dodati oštro brašno i umiješati da ne bude grudica.
Ostatak mlijeka staviti kuhati.
Kad zakipi maknuti mlijeko sa strane, uliti smjesu i kratko promiješati.
Vratiti kremu na vatru i kuhati uz miješanje da se krema zgusne.
Mi smo prebacili kremu u drugu posudu da se prije ohladi i prekrili prozirnom folijom da se ne stvori korica.
Ako nemate prozirnu foliju s vremena na vrijeme promiješajte kremu po vrhu.
Ovaj dio kreme ohladiti na sobnu temperaturu.
Kad se krema ohladila pjenasto izraditi maslac sobne temperature.
U više puta hladnu skuhanu kremu dodavati u maslac i svaki put dobro izraditi mikserom pa nanijeti preko biskvita i dobro zagladiti.
Izraditi vrhnje za šlag u čvrsti šlag i namazati ga preko kreme.
Kolač prije rezanja i posluživanja ohladiti preko noći u frižideru.