Ljeti nam više paše lagana hrana, a danas vam donosimo recept za pravi ljetni ručak. Jednostavan je i brzo se priprema - a ako nemate priliku za kupiti svježe lignje, možete kupiti i smrznute, no prije pripreme svakako ih pustite da se odmrznu.
Sastojci za 4 osobe
500 g liganja
300 g krumpira
1 kapula
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
1 dcl bijelog vina
10 dkg maslina (zelenih i crnih)
mljeveni ružmarin (ili mediteranska mješavina)
sol
papar
pršemula
Priprema:
Lignje očistite, operite i stavite u cjediljku da se ocijede.
Krumpir ogulite i narežite na kockice, a luk narežite na četvrtine ili ploške.
U dublju posudu stavite krumpir, lignje, kapulu, sitno nasjeckani češnjak i masline te začinite po želji ružmarinom, solju i paprom. Dodajte maslinovog ulja i promiješajte tako da svi sastojci budu dobro nauljeni.
Stavite sve u pleh za pečenje i prekrijte aluminijskom folijom.
U pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva pecite oko pola sata, zatim maknite foliju, zalijte sve s 1 dcl bijelog vina te pecite još desetak minuta.
Servirajte na tanjure i dodajte po lignjama i krumpiru malo maslinovog ulja s nasjeckanim peršinom i češnjakom, piše Glas Istre.