Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Ljetno varivo koje osvježava i puni energijom

RECEPT Ljetno varivo koje osvježava i puni energijom

Dobar tek

Ljetni mjeseci ne znače nužno kraj za variva – dapače, lagana sezonska variva mogu biti idealan izbor za obrok koji prija i u toplijim danima. Donosimo recept za ukusno, šareno ljetno varivo puno svježeg povrća, koje se priprema brzo, ne opterećuje organizam i savršeno ide uz krišku domaćeg kruha ili malo riže.

Sastojci:

- 1 glavica luka

- 2 režnja češnjaka

- 2 mrkve

- 1 tikvica

- 1 paprika (crvena ili žuta)

- 2 krumpira

- 2 rajčice ili 200 ml pasirane rajčice

- 100 g mladog graška ili mahuna

- Maslinovo ulje

- Sol, papar

- Svježi peršin

- Po želji: bosiljak, timijan ili lovorov list

Priprema:

Na maslinovom ulju kratko prodinstajte sitno sjeckani luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte narezanu mrkvu, krumpir i papriku te pirjajte oko 5 minuta. Potom ubacite tikvice, rajčicu (ili pasiranu rajčicu) i grašak ili mahune. Sve prelijte s otprilike 500 ml vode – dovoljno da pokrije povrće – i začinite solju, paprom i po želji lovorovim listom.

Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko 25 minuta, dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte sjeckani peršin i malo svježeg bosiljka ili timijana za dodatni miris i svježinu.

Ovo lagano varivo možete poslužiti toplo, mlako ili čak hladno kao ljetnu salatu. Uz krišku prepečenog kruha ili malo kuhanog prosa, imate zdrav, ukusan i osvježavajući obrok idealan za vruće dane.

Savjet više: ako želite obrok obogatiti bjelančevinama, dodajte šaku kuhanog slanutka ili leće.

Vaša reakcija na temu