Ljetni mjeseci ne znače nužno kraj za variva – dapače, lagana sezonska variva mogu biti idealan izbor za obrok koji prija i u toplijim danima. Donosimo recept za ukusno, šareno ljetno varivo puno svježeg povrća, koje se priprema brzo, ne opterećuje organizam i savršeno ide uz krišku domaćeg kruha ili malo riže.
Sastojci:
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 tikvica
- 1 paprika (crvena ili žuta)
- 2 krumpira
- 2 rajčice ili 200 ml pasirane rajčice
- 100 g mladog graška ili mahuna
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
- Svježi peršin
- Po želji: bosiljak, timijan ili lovorov list
Priprema:
Na maslinovom ulju kratko prodinstajte sitno sjeckani luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte narezanu mrkvu, krumpir i papriku te pirjajte oko 5 minuta. Potom ubacite tikvice, rajčicu (ili pasiranu rajčicu) i grašak ili mahune. Sve prelijte s otprilike 500 ml vode – dovoljno da pokrije povrće – i začinite solju, paprom i po želji lovorovim listom.
Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko 25 minuta, dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte sjeckani peršin i malo svježeg bosiljka ili timijana za dodatni miris i svježinu.
Ovo lagano varivo možete poslužiti toplo, mlako ili čak hladno kao ljetnu salatu. Uz krišku prepečenog kruha ili malo kuhanog prosa, imate zdrav, ukusan i osvježavajući obrok idealan za vruće dane.
Savjet više: ako želite obrok obogatiti bjelančevinama, dodajte šaku kuhanog slanutka ili leće.