Mesne okruglice s ricotta sirom su ukusna i sočna inačica 'običnih' mesnih okruglica. Ricotta im daje kremastu i nježnu teksturu, zbog čega su laganije od klasičnih 'ćufti', a okus im je – odličan. Možete ih raditi s mljevenom puretinom, junetinom, svinjetinom ili s kombinacijom mesa po vašem izboru.
Mesne okruglice s ricottom peku se u pećnici, a potom se utope u finom gustom umaku od rajčice. Možete koristiti i kupovni umak i tako uštedjeti dvadesetak minuta. Uz mesne okruglice s ricottom poslužite prilog po želji – samo zelenu salatu, krumpir i tjesteninu. Količina sastojaka iz ovog recepta dovoljna je za 4 izdašne porcije, piše punkufer.
Mesne okruglice s ricotta sirom - sastojci:
Za okruglice
450 g mljevene puretine ili junetine
125 g ricotta sira
60 g parmezana
30 g panko mrvica
1 čajna žličica češnjaka u prahu
1 čajna žličica soli
1/2 čajne žličice talijanske ili mediteranske mješavine začina
maslinovo ulje, za namastiti lim
Za umak
800 ml gotovog umaka od rajčice (može i kupovnog)
15 g panko mrvica
30 g parmezana
2 čajne žličice maslinovog ulja
1 čajna žličica peršina, nasjeckanog na sitno
Mesne okruglice s ricotta sirom - priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Pomiješajte sve sastojke za mesne okruglice i oblikujte 20-ak manjih okruglica.
Namastite vatrostalnu posudu za pečenje maslinovim uljem i rasporedite okruglice.
Pecite 20-25 minuta na sredini pećnice. Nježno odvojite okruglice od lima ako su se zapekle. Nemojte ugasiti pećnicu.
Gotovi umak od rajčice izlijte u vatrostalnu posudu s okruglicama i dobro promiješajte.
Pomiješajte panko mrvice, parmezan, 2 čajne žličice maslinovog ulja i peršin u maloj posudi. Posipajte mesne okruglice u umaku pripremljenom smjesom.
Vratite posudu u pećnicu na 5-7 minuta. Uključite ventilator i tako pecite još 2-3 minute da mrvice postanu hrskave.
Poslužite toplo i uživajte.