Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Mesne okruglice

RECEPT Mesne okruglice

Kao glavno jelo ili uz razne priloge

Ljepota mesnih okruglica je njihova svestranost. Mogu se jesti i tople i hladne, kao glavno jelo ili uz razne priloge, samostalno ili u varivima i juhama, opcija je beskonačan broj. Bitno je samo jedno: moraju biti savršeno začinjene. Novi list donosi recept.

Sastojci:

500 g mljevenog mesa po izboru (govedina, svinjetina, janjetina, divljač, perad ili čak riba)

2 kriške miješanog kruha (200 g), najbolje malo posušenog

100 ml mlijeka

1 luk

3 češnja češnjaka

1 čili papričica

2 žlice maslaca

3-4 stabljike peršina

4 bobice pimenta

4 bobice borovice

½ žličice papra u zrnu

½ žličice kumina

1 puna žlica senfa

sol

papar

1 žličica slatke delikatesne paprike

1 jaje

Maslinovo ulje za prženje

Priprema:

Stavite mljeveno meso u zdjelu, a kruh narežite na kockice, prelijte mlakim mlijekom i poklopite. Luk i češnjak sitno narežite, čili očistite od sjemenki i također sitno nasjeckajte. Pirjajte na maslacu dok sve ne omekša. Na kraju umiješajte peršin i ostavite da se ohladi.

Zrnca začina sameljite u mužaru.

U mljeveno meso dodajte senf, sol, papar, papriku i jaje te dobro umijesite. Navlaženim rukama ili jednokratnim rukavicama oblikujte kuglice. Pržite na vrelom maslinovom ulju dok ne postane hrskavo.

Ekstra savjet – evo kako spriječiti da se okruglice ne počnu raspadati tijekom prženja:

Nakon što ste formirali okruglice,  nakratko ih stavite u hladnjak. Ako se malo tako ohlade, to će značiti da bolje zadržavaju oblik prilikom prženja.

Vaša reakcija na temu