Ljepota mesnih okruglica je njihova svestranost. Mogu se jesti i tople i hladne, kao glavno jelo ili uz razne priloge, samostalno ili u varivima i juhama, opcija je beskonačan broj. Bitno je samo jedno: moraju biti savršeno začinjene. Novi list donosi recept.
Sastojci:
500 g mljevenog mesa po izboru (govedina, svinjetina, janjetina, divljač, perad ili čak riba)
2 kriške miješanog kruha (200 g), najbolje malo posušenog
100 ml mlijeka
1 luk
3 češnja češnjaka
1 čili papričica
2 žlice maslaca
3-4 stabljike peršina
4 bobice pimenta
4 bobice borovice
½ žličice papra u zrnu
½ žličice kumina
1 puna žlica senfa
sol
papar
1 žličica slatke delikatesne paprike
1 jaje
Maslinovo ulje za prženje
Priprema:
Stavite mljeveno meso u zdjelu, a kruh narežite na kockice, prelijte mlakim mlijekom i poklopite. Luk i češnjak sitno narežite, čili očistite od sjemenki i također sitno nasjeckajte. Pirjajte na maslacu dok sve ne omekša. Na kraju umiješajte peršin i ostavite da se ohladi.
Zrnca začina sameljite u mužaru.
U mljeveno meso dodajte senf, sol, papar, papriku i jaje te dobro umijesite. Navlaženim rukama ili jednokratnim rukavicama oblikujte kuglice. Pržite na vrelom maslinovom ulju dok ne postane hrskavo.
Ekstra savjet – evo kako spriječiti da se okruglice ne počnu raspadati tijekom prženja:
Nakon što ste formirali okruglice, nakratko ih stavite u hladnjak. Ako se malo tako ohlade, to će značiti da bolje zadržavaju oblik prilikom prženja.