Ako želite pripremiti sočne i ukusne hamburgere kod kuće, ovaj recept je sve što vam treba! Zaboravite na brzu hranu i napravite domaće hamburgere koji će oduševiti vašu obitelj i prijatelje. Uz kvalitetne sastojke i malo truda, dobit ćete savršeno pečeno meso u mekanom pecivu s omiljenim dodacima.
Sastojci (za 4 hamburgera):
- 500 g mljevene junetine (po mogućnosti s 15-20% masnoće)
- 1 žličica soli
- ½ žličice svježe mljevenog papra
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica luka u prahu
- 1 žlica Worcestershire umaka (po želji)
- 1 žlica maslinovog ulja (za premazivanje)
Dodatno:
- 4 hamburger peciva
- 4 kriške sira (cheddar, gouda ili po izboru)
- Listovi zelene salate
- Rajčica, narezana na ploške
- Luk, narezan na kolutove
- Kiseli krastavci, narezani na tanke ploške
- Umaci (majoneza, kečap, senf ili BBQ umak)
Priprema:
1. Priprema mesa:
U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu, sol, papar, češnjak u prahu, luk u prahu i Worcestershire umak. Lagano promiješajte rukama, ali pazite da ne previše gnječite meso kako bi hamburgeri ostali sočni.
2. Oblikovanje pljeskavica:
Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela i oblikujte pljeskavice. Svaka bi trebala biti malo veća od promjera peciva jer se skupljaju tijekom pečenja. U sredinu svake pljeskavice lagano utisnite malu udubinu prstima – to pomaže da ostanu ravne prilikom pečenja.
3. Pečenje:
Zagrijte roštilj, grill tavu ili običnu tavu na srednje jakoj vatri. Lagano premažite pljeskavice maslinovim uljem i pecite ih 3-4 minute sa svake strane za srednje pečen hamburger, ili dulje ako želite potpuno pečeno meso. Posljednju minutu stavite krišku sira na svaku pljeskavicu i pokrijte poklopcem da se sir lijepo otopi.
4. Priprema peciva:
Dok se meso peče, prepolovite peciva i kratko ih prepecite na tavi ili roštilju dok ne postanu lagano hrskava.
5. Slaganje hamburgera:
Na donju polovicu peciva stavite umak po izboru, zatim list salate, pljeskavicu sa sirom, rajčicu, luk i kisele krastavce. Poklopite gornjom polovicom peciva i lagano pritisnite.
6. Posluživanje:
Poslužite hamburgere uz hrskave pečene krumpiriće, coleslaw salatu ili klasične pržene krumpiriće.
Uživajte u domaćim hamburgerima koji su sočni, ukusni i puno bolji od bilo kojeg fast fooda!