Ako planiraš goste oduševiti pizzom, domaći umak od rajčice značajno će ti povećati šanse. Gotov je za otprilike 20 minuta, a okus je nenadmašan.
Budući da su sastojci dostatni za pripremu poveće količine umaka, dio možeš zamrznuti. Kad se ohladi, prebaci ga u plastičnu posudu i čuvaj u zamrzivaču do 3 mjeseca. Izvadi ga večer prije no što planiraš peći pizzu i pusti da se odmrzne u hladnjaku, piše Miss Gastro.
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice nasjeckanog luka
3 režnja češnjaka
50 g paste od rajčice
800 g sjeckane rajčice iz konzerve
1 žličica origana
1 žličica šećera
1 žličica soli
Postupak:
Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi pa poprži nasjeckani luk i češnjak.
Nakon otprilike 5 minuta, kad luk i češnjak omekšaju, dodaj pastu od rajčice i dobro promiješaj.
Nakon minute, kad pasta poprimi malo tamniju boju, dodaj sve preostale sastojke.
Pričekaj da umak proključa, a zatim smanji vatru i kuhaj još 15-ak minuta.
Kad se umak malo zgusne, isprobaj i dodatno začini po potrebi.