Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: lindsay Cotter / Unsplash RECEPT Najbrži čokoladni kolač bez brašna i jaja

RECEPT Najbrži čokoladni kolač bez brašna i jaja

Brz, mekan i intenzivan

Ako tražiš jednostavan kolač koji se priprema u jednoj posudi, ne sadrži brašno ni jaja, a ipak se lijepo reže i ne mrvi se – ovo je recept za tebe. Zobene pahuljice savršeno upijaju vlagu, daju prirodnu strukturu i potpuno se stapaju u smjesu tijekom pečenja.

Sastojci:

– 200 g tamne čokolade

– 100 g maslaca ili kokosova ulja

– 200 ml mlijeka (može biljno)

– 120 g šećera ili drugog zaslađivača

– 70 g kakaa u prahu

– 50–60 g sitnih zobenih pahuljica (ili krupnih, ali kratko usitnjenih)

– prstohvat soli

– 1 žličica ekstrakta vanilije

– 1/2 žličice praška za pecivo

Postupak:

1. Otopi čokoladu i maslac na laganoj vatri, uz miješanje.

2. Dodaj mlijeko, šećer, sol i vaniliju te dobro sjedini.

3. Makni s vatre i umiješaj kakao u prahu i prašak za pecivo.

4. Dodaj zobene pahuljice i dobro promiješaj kako bi upile dio smjese.

5. Izlij sve u kalup obložen papirom za pečenje.

6. Pecite 18–22 minute na 180 °C, ovisno o tome želiš li sočniji ili čvršći kolač.

7. Ohladi prije rezanja – tekstura se potpuno stabilizira kako se kolač hladi.

Savjeti:

– Za ekstra čokoladni efekt dodaj šaku komadića tamne čokolade prije pečenja.

– Zob možeš zamijeniti i zobenim brašnom, ali dodaj tada 40 g umjesto 60 g pahuljica.

– Osobe s celijakijom neka koriste zob s oznakom bez glutena.

Ovaj desert je toliko jednostavan da će ti postati go-to recept kad god poželiš nešto slatko, a bez kompliciranja. Sočan, bogat i savršeno čokoladan – baš kako treba biti!

Vaša reakcija na temu