Ako tražiš jednostavan kolač koji se priprema u jednoj posudi, ne sadrži brašno ni jaja, a ipak se lijepo reže i ne mrvi se – ovo je recept za tebe. Zobene pahuljice savršeno upijaju vlagu, daju prirodnu strukturu i potpuno se stapaju u smjesu tijekom pečenja.
Sastojci:
– 200 g tamne čokolade
– 100 g maslaca ili kokosova ulja
– 200 ml mlijeka (može biljno)
– 120 g šećera ili drugog zaslađivača
– 70 g kakaa u prahu
– 50–60 g sitnih zobenih pahuljica (ili krupnih, ali kratko usitnjenih)
– prstohvat soli
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 1/2 žličice praška za pecivo
Postupak:
1. Otopi čokoladu i maslac na laganoj vatri, uz miješanje.
2. Dodaj mlijeko, šećer, sol i vaniliju te dobro sjedini.
3. Makni s vatre i umiješaj kakao u prahu i prašak za pecivo.
4. Dodaj zobene pahuljice i dobro promiješaj kako bi upile dio smjese.
5. Izlij sve u kalup obložen papirom za pečenje.
6. Pecite 18–22 minute na 180 °C, ovisno o tome želiš li sočniji ili čvršći kolač.
7. Ohladi prije rezanja – tekstura se potpuno stabilizira kako se kolač hladi.
Savjeti:
– Za ekstra čokoladni efekt dodaj šaku komadića tamne čokolade prije pečenja.
– Zob možeš zamijeniti i zobenim brašnom, ali dodaj tada 40 g umjesto 60 g pahuljica.
– Osobe s celijakijom neka koriste zob s oznakom bez glutena.
Ovaj desert je toliko jednostavan da će ti postati go-to recept kad god poželiš nešto slatko, a bez kompliciranja. Sočan, bogat i savršeno čokoladan – baš kako treba biti!