Kada se zaželiš slatkog, a jednostavno ti se ne da provoditi puno vremena u kuhinji, onda je ova poslastica stvorena za tebe. Kruške i čokolada u kombinaciji s cimetom i đumbirom, zaslužne su za najmirisniji i najsočniji jesenski kolač. Možeš ga napraviti u obliku torte ili ispeći u kalupu za kruh, ovisno o tvojim željama i preferencijama, piše Miss Gastro.
Sastojci za tijesto:
200 g maslaca
200 g čokolade
5 jaja
100 g šećera
100 g brašna
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
1 prstohvat soli
2 kruške
1 žličice cimeta
1/2 čajne žličice đumbira
maslac, za premazati kalup za kruh
kakao prah, za kalup za kruh
Za posip (crumble):
40 g šećera
40 g brašna
40 g lješnjaka, zdrobljenih
40 g maslaca, sobne temperature
Priprema:
U zdjeli na pari otopi maslac i čokoladu. Miješaj kako smjesa ne bi zagorjela.
U drugu posudu dodaj jaja i šećer, miksaj velikom brzinom, dvije do tri minute, dok ne postane pjenasto.
Prebaci smjesu otopljene čokolade i maslaca u posudu, dodaj brašno, ekstrakt vanilije i sol. Miksaj nekoliko sekundi.
Potom sve dobro pomiješaj silikonskom lopaticom te dobro ostruži i stranice posude.
Smjesu prebaci u kalup za kruh veličine 10x35 cm koji si prethodno premazala maslacem i posula kakaom u prahu i ostavi sa strane.
Kruške oguli, očisti od jezgre, a zatim ih nareži na male komadiće. Stavi ih u zdjelu i dodaj cimet i đumbir. Pripremljene kruške stavi povrh tijesta. Ostavi sa strane.
U međuvremenu pripremi crumble. Zagrij pećnicu na 180°C.
U zdjelu dodaj šećer, brašno, mljevene lješnjake, maslac i dobro izmiješaj žlicom dok se sastojci ne homogeniziraju.
Crumble rukama rasporedi po kruškama i peci kolač oko 60 minuta.
Ostavi da se ohladi i posluži.