Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flockine from Pixabay RECEPT Najsočniji čokoladni kolač s kruškama

RECEPT Najsočniji čokoladni kolač s kruškama

Fantastična kombinacija

Kada se zaželiš slatkog, a jednostavno ti se ne da provoditi puno vremena u kuhinji, onda je ova poslastica stvorena za tebe. Kruške i čokolada u kombinaciji s cimetom i đumbirom, zaslužne su za najmirisniji i najsočniji jesenski kolač. Možeš ga napraviti u obliku torte ili ispeći u kalupu za kruh, ovisno o tvojim željama i preferencijama, piše Miss Gastro.

Sastojci za tijesto: 

200 g maslaca

200 g čokolade

5 jaja

100 g šećera

100 g  brašna

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

1 prstohvat soli

2 kruške

1 žličice cimeta

1/2 čajne žličice đumbira

maslac, za premazati kalup za kruh

kakao prah, za kalup za kruh

Za posip (crumble): 

40 g šećera

40 g brašna

40 g lješnjaka, zdrobljenih

40 g maslaca, sobne temperature

Priprema:

U zdjeli na pari otopi maslac i čokoladu. Miješaj kako smjesa ne bi zagorjela.

U drugu posudu dodaj jaja i šećer, miksaj velikom brzinom, dvije do tri minute, dok ne postane pjenasto.

Prebaci smjesu otopljene čokolade i maslaca u posudu, dodaj brašno, ekstrakt vanilije i sol. Miksaj nekoliko sekundi.

Potom sve dobro pomiješaj silikonskom lopaticom te dobro ostruži i stranice posude.

Smjesu prebaci u kalup za kruh veličine 10x35 cm koji si prethodno premazala maslacem i posula kakaom u prahu i ostavi sa strane.

Kruške oguli, očisti od jezgre, a zatim ih nareži na male komadiće. Stavi ih u zdjelu i dodaj cimet i đumbir. Pripremljene kruške stavi povrh tijesta. Ostavi sa strane.

U međuvremenu pripremi crumble. Zagrij pećnicu na 180°C.

U zdjelu dodaj šećer, brašno, mljevene lješnjake, maslac i dobro izmiješaj žlicom dok se sastojci ne homogeniziraju.

Crumble rukama rasporedi po kruškama i peci kolač oko 60 minuta.

Ostavi da se ohladi i posluži.

Vaša reakcija na temu