Sočne kocke biskvita umočene u rastopljenu čokoladu i uvaljane u kokosovo brašno svima su dobro poznati kolači. Čupavci ili 'Lamingtons' australski su nacionalni desert, a ime su dobili prema istoimenom lordu koji je bio guverner Queesslanda, piše Index.
Sastojci
Biskvit
130 g omekšalog maslaca
200 g šećera u prahu
3 jaja
220 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
120 ml mlijeka
Glazura
300 g šećera u prahu
30 g kakaa
15 g maslaca
120 ml kipuće vode
180 g kokosa (za uvaljati)
Priprema
Biskvit
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite pekač dimenzija 20 x 30 cm, zatim ga obložite papirom za pečenje. Ostavite najmanje 2 cm papira viška da visi sa strana jer će vam to poslužiti kao pomoć pri vađenju biskvita iz pekača.
Mikserom sjedinite šećer, vaniliju i maslac. Tucite dok smjesa ne postane svijetla i kremasta, zatim počnite dodavati jedno po jedno jaje, miksajući iza svakoga.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. U smjesu s maslacem prosijajte i umiješajte pola brašna (110 g), zatim dodajte i umiješajte pola mlijeka (60 ml). Ponovite postupak s preostalim brašnom i mlijekom.
Smjesu prebacite u pripremljeni pekač i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta ili dok čačkalica, umetnuta u sredinu biskvita, izađe suha i bez mrvica.
Nakon što je biskvit pečen, ostavite ga u pekaču 10 minuta, zatim ga izvadite, prekrijte krpom i ostavite preko noći.
Glazura
Sljedeći dan napravite glazuru. U posudu prosijte šećer u prahu i kakao, zatim dodajte maslac i kipuću vodu te miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Biskvit narežite na 15 jednakih komada. Kokos stavite u tanjur, a preko pekača stavite rešetku.
Vilicom uronite jednu kocku u glazuru, otresite višak i uvaljajte u kokos. Stavite na rešetku i ponovite postupak s preostalim kockama. Gotove čupavce, prije posluživanja, ostavite da odstoje 2 sata da se malo stisnu.