Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash / Kaffee Meister RECEPT Najsočniji čupavci nestaju s tanjura u trenu

RECEPT Najsočniji čupavci nestaju s tanjura u trenu

Mnogima omiljeni kolač

Sočne kocke biskvita umočene u rastopljenu čokoladu i uvaljane u kokosovo brašno svima su dobro poznati kolači. Čupavci ili 'Lamingtons' australski su nacionalni desert, a ime su dobili prema istoimenom lordu koji je bio guverner Queesslanda, piše Index.

Sastojci

Biskvit

130 g omekšalog maslaca

200 g šećera u prahu

3 jaja

220 g oštrog brašna

1 žličica praška za pecivo

120 ml mlijeka

Glazura

300 g šećera u prahu

30 g kakaa

15 g maslaca

120 ml kipuće vode

180 g kokosa (za uvaljati)

Priprema

Biskvit

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite pekač dimenzija 20 x 30 cm, zatim ga obložite papirom za pečenje. Ostavite najmanje 2 cm papira viška da visi sa strana jer će vam to poslužiti kao pomoć pri vađenju biskvita iz pekača. 

Mikserom sjedinite šećer, vaniliju i maslac. Tucite dok smjesa ne postane svijetla i kremasta, zatim počnite dodavati jedno po jedno jaje, miksajući iza svakoga. 

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. U smjesu s maslacem prosijajte i umiješajte pola brašna (110 g), zatim dodajte i umiješajte pola mlijeka (60 ml). Ponovite postupak s preostalim brašnom i mlijekom.

Smjesu prebacite u pripremljeni pekač i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta ili dok čačkalica, umetnuta u sredinu biskvita, izađe suha i bez mrvica. 

Nakon što je biskvit pečen, ostavite ga u pekaču 10 minuta, zatim ga izvadite, prekrijte krpom i ostavite preko noći.

Glazura

Sljedeći dan napravite glazuru. U posudu prosijte šećer u prahu i kakao, zatim dodajte maslac i kipuću vodu te miješajte dok smjesa ne postane glatka. 

Biskvit narežite na 15 jednakih komada. Kokos stavite u tanjur, a preko pekača stavite rešetku. 

Vilicom uronite jednu kocku u glazuru, otresite višak i uvaljajte u kokos. Stavite na rešetku i ponovite postupak s preostalim kockama. Gotove čupavce, prije posluživanja, ostavite da odstoje 2 sata da se malo stisnu.

Vaša reakcija na temu