Dodajte Dalmatinski portal u vaše omiljene stranice

Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Najukusniji umak od rajčice za tjesteninu

RECEPT Najukusniji umak od rajčice za tjesteninu

Brzo i lagano

Za pripremu savršenog umaka od rajčice, prvo pripremite sve potrebne sastojke. Bit će vam potrebna svježa rajčica, maslinovo ulje, češnjak, luk, začini poput origana i bosiljka, malo šećera, sol i papar, te po želji malo parmezana.

Prvo operite rajčice i narežite ih na sitne komadiće. Ako želite glatkiji umak, možete rajčice prvo oguliti i potom ih usitniti. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja, a zatim dodajte sitno sjeckani crveni luk. Pirjajte ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast i mekan, oko 5 minuta.

Zatim dodajte sitno nasjeckani češnjak i nastavite pirjati još minutu, pazeći da češnjak ne zagori jer može postati gorak. Kada češnjak zamiriše, dodajte nasjeckane rajčice. Promiješajte sve sastojke i pustite da se kuha na srednje laganoj vatri. Nakon nekoliko minuta dodajte žličicu šećera, koji će uravnotežiti kiselost rajčica.

Za dodatnu aromu, dodajte origano, sušeni ili svježi bosiljak, sol i papar po ukusu. Umak treba kuhati oko 20-30 minuta, povremeno ga miješajući. Ako želite da umak bude gušći, možete ga ostaviti da se kuha duže. Ako je previše gust, dodajte malo vode ili temeljca.

Kada umak postigne željenu gustoću, skinite ga s vatre. Po želji, možete ga izmiksati štapnim mikserom za glatkiju teksturu, ili ostaviti sa komadićima rajčice za rustikalniji izgled.

Poslužite ovaj umak uz vašu omiljenu tjesteninu, pospite s malo svježeg parmezana i ukrasite svježim listovima bosiljka. Ovaj jednostavan, ali bogat umak od rajčice savršeno će obogatiti vašu tjesteninu i učiniti je neodoljivom.

Vaša reakcija na temu