Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Kevin Campbell from Pixabay RECEPT Napravite domaće princes krafne

RECEPT Napravite domaće princes krafne

Okusi i mirisi djetinjstva

Mnogi danas pribjegavaju pripremi ovog kolača u instant varijanti koju možemo nabaviti u svakoj trgovini, ali mi smo se radije odlučili za one u domaćoj radinosti. Kako napraviti princes krafne donosi Večernjak.

Za tijesto:

180 g glatkog brašna

3 jaja

poster

100 ml ulja

125 ml vode

Za kremu:

6 jaja

100 g šećera 

1 vanilin šećer

malo ribane limunove korice

120 g gustina 

prstohvat soli

500 ml mlijeka

50 g maslaca

Dodatno:

šećer u prahu za posipanje

200 ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema: 

Prvo napravite tijesto. U posudu stavite vodu i ulje i pustite da zakipi. Smanjite vatru, dodajte brašno i dobro ga sjedinite s uljem i vodom. To 'kuhanje' brašna traje svega par minuta. Ostavite smjesu da se prohladi pa počnite dodavati jedno po jedno jaje. Možete mutiti ručno, a još bolje i lakše ići će mikserom. Kad ste tijesto dobro umutili, žličicom (ili slastičarskom vrećicom) formirajte kuglice po papiru za pečenje. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva i desetak minuta na 150 stupnjeva. Lagano ih izvadite iz pećnice i dok su još tople prerežite ih na pola. 

Nadjev možete napraviti dok se krafnice peku. Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa umutite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli. Odložite sa strane. Stavite mlijeko na vatru da zakipi, a nekoliko žlica odvojite sa strane. Žumanjke stavite u posudu u kojoj ćete kuhati kremu (neka bude s neprianjajućim dnom). Dodajte im šećer i vanilin šećer pa mikserom umutite pjenastu smjesu. Dodajte malo limunove korice i gustin, sve dobro izmiješajte i onda razrijedite s mlijekom koje ste odvojili.

U žumanjke polako i pažljivo ulijevajte kipuće mlijeko neprekidno miješajući da se ne bi stvorile grudice. Sad uzmite mikser i miksajte dok je krema na laganoj vatri da se lijepo zgusne. Kad se krema zgunsula dodajte maslac koji ste narezali na kockice. Kad se maslac otopi, maknite s vatre i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Za kraj još malo miksajte najmanjom brzinom da se sve lijepo poveže.

Neka se krema dobro ohladi prije nego krenete slagati krafnice. Na donji dio prvo stavite kremu, zatim šlag koji ste prethodno umutili pa na sve stavite kapicu od tijesta. prices kafne prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Vaša reakcija na temu