Pelinkovac je dobro poznat aperitiv, ali i napitak koji umanjuje želučane probleme. To je gorki liker, obogaćen biljkom pelin, po kojoj je i dobio ime.
Pripremite ga tako da od 15 do 20 grama pelina namočite u litri dobrog crnog vina. Ostavite 10 dana, uz svakodnevno mućkanje, pa procijedite.
Ili 3 žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite.
Neka odstoji 8 dana, tijekom kojih povremeno treba protresti tekućinu. Vino procijedite u tamnu bocu. Pije se jedna čašica na dan, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka.
Svježi pelin možete i samljeti i iscijediti. Zatim tri žlice soka prelijte kipućim vinom, a potom umiješajte med. Uzimati čašicu vina na dan, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka.
Pije se po jedna mala čašica natašte prije doručka, pišu 24 sata.