Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Napravite sirup od cvjetova bazge

RECEPT Napravite sirup od cvjetova bazge

Možete ga čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu

Bazga je u punom cvatu. Za ljubitelje soka od ove biljke ili čaja vrijeme je akcije. Valja potražiti mjesto koje nije izloženo prometnom zagađenju i krenuti u berbu za vrijeme sunčanog dana kakvi su ovog tjedna.

Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa, piše Glas Istre.

Potrebno:

50 cvjetova bazge

4 litre vode

40 grama limunske kiseline

3 limuna nešpricana

2 kg šećera

Postupak:

Potopite cvjetove bazge u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.

Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Vaša reakcija na temu