Stiže jesen, a s njom i cijela paleta finih jela s bundevom. Jedno od njih su i ovi njoki od bundeve, piše Miss Gastro.
Predivna boja bundeve, koja unosi tračak sunca u tmurne dane, izvrsna je za pripremnu raznih jela - od zagrijavajućih juha do slatkih kolača i keksića. Bundeva je izvrsna i za izradu ukusnih njoka. Ove njoke ne samo da izgledaju predivno zbog boje već su i veoma ukusne te hranjive.
Njoki od bundeve - jednostavna izrada
Izrada je jednostavna i stvarno ne oduzima previše vremena. Zato, sljedeći put kad razmišljaš o nabavki kupovnih njoka, radije kupi bundevu i napravi njoke samostalno.
Njoke možeš poslužiti uz neki fini umak ili pesto, a isto tako ih možeš i samo lagano zapeći na maslinovom ulju ili maslacu dodati malo začina, primjerice kadulju i imaš fini obrok gotov u taj čas.
Za izradu ovih njoka najbolje bi bilo da nabaviš muškatnu ili hokaido tikvu. Najjednostavnije je da tikvu odmah ispečeš i žlicom izvadiš pire. No, tikvu možeš narezati na kockice te ju kuhati. Prvi način je možda bolji jer ostane više okusa u samoj tikvi i manje tekućine te će njoki biti mekši.
Sastojci
Pire od bundeve 1,50 šalica
Glatko brašno 100 g
Griz 100 g
Sol 1 prstohvat
Postupak
Pećnicu zagrij na 220°C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
Tikvu prepolovi i premaži uljem, stavi ju s prerezanom stranom na papir za pečenje i peci 30-45 minuta (ovisno o veličini tikve), odnosno dok tikva nije mekana (isprobaj vilicom).
Odstrani žlicom koštice iz tikve pa žlicom izvadi meso. Zgnječi izvađeno meso vilicom kako bi nastao pire.
Pomiješaj gris, brašno i sol, dodaj pire od tikve. Zamijesi mekano tijesto rukama, prema potrebi dodaj još malo pirea ili pak brašna (ovisno o tome fali li ti tekućine ili je tijesto presuho).
Tijesto podjeli na 4 jednaka dijela i pobrašni podlogu. Svaki dio rukama rastegni u valjak pa izreži male njoke.
U većem loncu zakuhaj veću količinu vode uz dodatak malo soli. Ubaci njoke i kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu. Procijedi njoke.
Zagrij ulje ili maslac na tavi te ubaci njoke i preprži ih sa svih strana kako bi postali hrskavi izvana, a mekani iznutra.
Savjet
Tijesto nemoj previše mijesiti kako ti ne bi postalo žilavo i tvrdo. Možeš napraviti i veću količinu njoka te ih pospremiti u škrinju za kasnije.