Oreo keksi... volimo ih u svim kombinacijama: same, kao podlogu za cheesecake, u raznim kuglicama, kolačima, sladoledu... A naša nova slatka opsesija je ovaj Oreo kuglof, dekadentan i sočan kolač prepun omiljenih keksa.
Oreo keksi dio su ovog Oreo kuglofa i u tijestu, ali i posuti po glazuri od šećera u prahu. Ovaj Oreo kuglof izgleda uistinu spektakularno, no za njegovu pripremu nije potrebno ni puno truda ni puno vremena, samo treba slijediti ovaj odličan Miss Gastro recept za sočan i neodoljiv Oreo kuglof.
Kuglof
Sastojci
Maslac 230 g
Krem sir 240 g
Šećer 600 g
Jaje 6 kom
Ekstrakt vanilije 1 žličica
Oštro brašno 300 g
Kakao prah 65 g
Prašak za pecivo 1 žličica
Sol 1 prstohvat
Oreo keksi 18 kom
Glazura
Sastojci
Šećer u prahu 125 g
Mlijeko 3 žlica
Oreo keksi 4 kom
Postupak
Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. kalup za kuglof promjera cca 25 cm dobro namasti i stavi sa strane.
Zajedno izmiksaj omekšali maslac, krem sir i šećer na srednjoj brzini, 3-4 minute. Trebaš dobiti laganu, pahuljastu, svijetlu smjesu.
Dodaj jaja, jedno po jedno, i nakon svakog dobro izmiksaj. Umiksaj i ekstrakt vanilije.
U posebnoj posudi pomiješaj suhe sastojke: brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol.
Pomiješane suhe sastojke dodaj u mješavinu maslac, krem sira, šećera i jaja. Miješaj dok se ne sjedini.
Oreo kekse grubo nasjeckaj i umiješaj u tijesto, pazi da ne miješaj previše, samo onoliko koliko je potrebno da se sve sjedini.
Tijesto ulij u namašćeni kalup za kuglof, špatulom izgledi površinu. Peci 90-95 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u najdeblji dio kuglofa ne izađe čista.
Pusti da se kuglof prvo 10-15 minuta hladi u kalupu, potom ga izvadi iz kalupa i pusti da se ohladi do kraja.
Za glazuru, u srednjoj zdjeli izmiksaj šećer u prahu i mlijeko dok ne dobiješ glatku, tekuću, gustu smjesu. Prilagodi količinu mlijeka (nekad su dovoljne 2 žlice, nekad treba 3) da dobiješ željenu konzistenciju.
Prelij glazuru preko kuglofa, pusti da se prelijeva preko stranica kuglofa.
Grubo zdrobi ili nasjeckaj 4 Oreo keksa i time pospi kuglof preliven glazurom.
Savjet
Kao i kod pripreme drugih kolača i u pripremi Oreo kuglofa jako je važno da su svi sastojci sobne temperature, tako da ih na vrijeme izvadi iz hladnjaka kako bi tvoj Oreo kuglof ispao najbolji ikad!