Index donosi recept za iznimno jednostavno, a toliko ukusno i hranjivo jelo.
Sastojci
Varivo
0,5 kg suhog graha
1 glavica luka
2 manje mrkve
150 g korijena celera
2 lista lovora
maslinovo ulje
1 žličica dvostrukog koncentrata rajčice
300 g tjestenine po vašoj želji
sol
papar
Pešt
100 g pancete
4 režnja češnjaka
svježi peršin
Priprema
Suhi grah možete namočiti preko noći kako bi ga omekšali i skratili mu vrijeme kuhanja.
Stavite ga kuhati u hladnu vodu, a nakon što zavrije i kuha otprilike 10 minuta, procijedite ga i bacite vodu.
U loncu u kojem ćete kuhati grah, prvo na maslinovom ulju prepržite sitno kosani luk, celer i mrkvu nasjeckanu na manje komadiće. Stavite i lovor pa sve zajedno pirjajte otprilike 5 do 7 minuta.
Dodajte grah i sve prelijte vodom. Pustite da kuha.
Pešt pripremite tako da u blenderu ili sjeckalici usitnite pancetu, češnjak i peršin dok ne dobijete teksturu paste.
Kada je grah na pola kuhan ubacite u njega pešt i dodajte koncentrat rajčice. Posolite, popaprite i pustite da krčka.
Varivo je gotovo kad grah omekša. Pred sam kraj ukuhajte tjesteninu pazeći na upute na pakiranju kako je ne bi raskuhali.
Napomena
Ukoliko koristite suho meso tada ga stavite kuhati u vrijeme kad ste stavili i grah. Ako želite dodati kobasicu, stavite je pred kraj kuhanja.