Iako se slažemo da ljubav treba iskazivati svaki dan, ne samo na Dan zaljubljenih, ipak ga volimo obilježiti na poseban način. Gastrolovka Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga 'COOKam i guštam' ima savršenu ideju kako zasladiti ovaj poseban dan.. Pavlova torta omiljena je u svim izvedenicama, a u ovom slučaju ju osim prhkih beze kora krase i maline, jagode i kupine - ne može romantičnije, piše Miss Gastro.
Sastojci za beze kore:
5 bjelanjka
Prstohvat soli
250 g šećera
1 žlica limunovog soka
2 žličice gustina
Sastojci za kremu:
5 žumanjaka
100 g šećera
60 g gustina
500 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
20 g maslaca
Dekoracija:
300 ml vrhnja za šlag
100 g jagoda
100 g malina
100 g kupina
Sastojci za preljev:
1 šalica malina
1 šalica kupina
1 šalica jagoda
2 žlice šećera
1-2 žlice limunovog soka
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 130 °C.
Lim obložite papirom za pečenje.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u snijeg uz postupno dodavanje šećera.
Miksajte još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta, glatka i sjajna.
Kada se šećer u bjelanjcima potpuno otopio, dodajte limunov sok i gustin pa sve još dobro promiješajte.
Smjesu od bjelanjaka (meringu) prebacite na papir za pečenje, oblikujte u krug promjera oko 22 cm.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 90 minuta na 130°C.
Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu.
Pripremite kremu. U loncu zagrijte mlijeko.
U zdjeli umutite žumanjke i šećer, kad smjesa poblijedi dodajte ekstrakt vanilije i gustin pa sve promiješajte.
U žumanjke dodajte malo vrućeg mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u lonac s preostalim mlijekom.
Uz miješanje kuhajte dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte maslac i energično promiješajte.
Kremu pokrijte prozirnom folijom, tako da je folija priljubljena uz kremu i ostavite da se ohladi.
Pripremite preljev. U manji lonac stavite maline, kupine i jagode, pošećerite i dodajte malo vode i limunovog soka pa kuhajte 5 do 7 minuta, zatim maknite s vatre, izmiksajte pa propasirajte i ostavite da se ohladi.
Vrhnje za šlag mutite dok ne postane čvrsto.
Na ohlađenu beze koru nanesite kremu, po kremi rasporedite šlag, pa dodajte jagode, maline i kupine.
Na kraju dodajte ohlađeni voćni preljev i poslužite.