Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Pavlova torta s jagodama, malinama i kupinama

RECEPT Pavlova torta s jagodama, malinama i kupinama

Slatka kao ljubav

Iako se slažemo da ljubav treba iskazivati svaki dan, ne samo na Dan zaljubljenih, ipak ga volimo obilježiti na poseban način. Gastrolovka Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga 'COOKam i guštam' ima savršenu ideju kako zasladiti ovaj poseban dan.. Pavlova torta omiljena je u svim izvedenicama, a u ovom slučaju ju osim prhkih beze kora krase i maline, jagode i kupine - ne može romantičnije, piše Miss Gastro.

Sastojci za beze kore:

5 bjelanjka

Prstohvat soli

250 g šećera

1 žlica limunovog soka

2 žličice gustina

Sastojci za kremu:

5 žumanjaka

100 g šećera

60 g gustina

500 ml mlijeka

1 žličica ekstrakta vanilije

20 g maslaca

Dekoracija:

300 ml vrhnja za šlag

100 g jagoda

100 g malina

100 g kupina

Sastojci za preljev:

1 šalica malina

1 šalica kupina

1 šalica jagoda

2 žlice šećera

1-2 žlice limunovog soka

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 130 °C.

Lim obložite papirom za pečenje.

Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u snijeg uz postupno dodavanje šećera.

Miksajte još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta, glatka i sjajna.

Kada se šećer u bjelanjcima potpuno otopio, dodajte limunov sok i gustin pa sve još dobro promiješajte.

Smjesu od bjelanjaka (meringu) prebacite na papir za pečenje, oblikujte u krug promjera oko 22 cm.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 90 minuta na 130°C.

Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu.

Pripremite kremu. U loncu zagrijte mlijeko.

U zdjeli umutite žumanjke i šećer, kad smjesa poblijedi dodajte ekstrakt vanilije i gustin pa sve promiješajte.

U žumanjke dodajte malo vrućeg mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u lonac s preostalim mlijekom.

Uz miješanje kuhajte dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte maslac i energično promiješajte.

Kremu pokrijte prozirnom folijom, tako da je folija priljubljena uz kremu i ostavite da se ohladi.

Pripremite preljev. U manji lonac stavite maline, kupine i jagode, pošećerite i dodajte malo vode i limunovog soka pa kuhajte 5 do 7 minuta, zatim maknite s vatre, izmiksajte pa propasirajte i ostavite da se ohladi.

Vrhnje za šlag mutite dok ne postane čvrsto.

Na ohlađenu beze koru nanesite kremu, po kremi rasporedite šlag, pa dodajte jagode, maline i kupine.

Na kraju dodajte ohlađeni voćni preljev i poslužite.

Vaša reakcija na temu