Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Pečeno povrće na španjolski način

RECEPT Pečeno povrće na španjolski način

Španjolci ga stavljaju i u sendviče

Escalivada ili escalibada omiljeno je ljetno španjolsko jelo u kojem se tradicionalno uživa duž Katalonije, Valencije, Murcije i Aragona.

Povrće pečeno na rešetki roštilja, u užarenom ugljenu, plinskom plameniku ili pećnici ime duguje nazivu za pripremu hrane u pepelu, a upravo je i zbog arome dima toliko obožavano u Španjolskoj.

Obično se escalivada sastoji od pečenih patlidžana i paprika s maslinovim uljem, a ponekad i luka, rajčice, usitnjenog češnjaka i soli. Osim kao tapas, na kruhu ili s tortiljama, taj se španjolski specijalitet koristi i kao nadjev za pizze i pogače, prilog ribi s grilla, osobito tuni ili pak kao baza za salatu s inćunima i maslinama, piše Punkufer.

Sastojci za escalivadu:

- 2 srednje glavice luka

- 2 crvene paprike

- 1 srednji patlidžan

- 1/4 šalice + 2 žlice maslinova ulja

- 1 i 1/2 žličice balzamičkog octa

- sol, papar, vlasac.

Priprema:

1. Zagrijte roštilj. U veliku zdjelu stavite luk, cijele paprike i patlidžane te ih prelijte s dvije žlice maslinova ulja. Zatim stavite povrće na roštilj i pecite okrećući po potrebi dok ne pocrni i omekša; otprilike 15 minuta luk, 20 minuta papriku i 30 minuta patlidžan.

2. Paprike i patlidžane stavite u veliku zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite povrće da odstoje 15 minuta, a zatim ga ogulite i očistite od kožice, stabljike i sjemenki.

3. Razdvojite prstima paprike i patlidžan na duge trake, a zatim ih naizmjence slažite na pladanj s lukom. Sokove koje pritom ispuste pomiješajte s preostalim uljem i octom. Začinite, prelijte povrće i ukrasite vlascem.

Vaša reakcija na temu