Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Adamkontor from Pixabay RECEPT Piletina sa shiitake gljivama u svijetlom umaku

RECEPT Piletina sa shiitake gljivama u svijetlom umaku

Japanski plemići vjerovali su da zaustavljaju starenje

Ime shiitake na japanskom znači 'gljiva koja raste na Shii drvetu', a japanski su plemići bili uvjereni da zaustavlja starenje.

Istraživanja su pokazala da shiitake gljive imaju antikancerogene sastojke, pa dodatak ovih gljiva hrani može pomoći u prevenciji razvoja raka, pišu Fini recepti.

Sastojci:

pileća prsa, 600 g

shiitake gljive, 400 g

luk, 1 glavica

češnjak, 1 režanj

majčina dušica, 1/2 žličice sušene

bijelo vino, 120 ml suhog

maslac, 70 g

brašno, 20 g

povrtni temeljac, 500 ml

senf, 2 žličice

vrhnje za kuhanje, 250 ml

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i papar (svježe mljeveni)

Priprema:

Pileća prsa narežemo na komade veličine zalogaja, shiitake gljive na listiće, a luk nasjeckamo.

U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, posolimo, dodamo piletinu, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući.

Nakon 7-8 minuta dodamo sušenu majčinu dušicu i narezane gljive, ulijemo bijelo vino, promiješamo i pirjamo na laganoj vatri.

Za to vrijeme u manji lonac iznad vatre stavimo maslac i pričekamo da se rastopi.

Zatim dodamo brašno i miješamo pjenjačom da se na stvore grudice.

Prije nego brašno dobije boju, stalno miješajući pjenjačom, polagano ulijemo juhu i vrhnje za kuhanje te i dalje miješajući, pričekamo da tekućina zavri.

Potom u tekućinu dodamo senf, promiješamo i dobiveni umak prelijemo u lonac s piletinom i gljivama, dobro izmiješamo, rasporedimo u tanjure i poslužimo.

Vaša reakcija na temu