Ime shiitake na japanskom znači 'gljiva koja raste na Shii drvetu', a japanski su plemići bili uvjereni da zaustavlja starenje.
Istraživanja su pokazala da shiitake gljive imaju antikancerogene sastojke, pa dodatak ovih gljiva hrani može pomoći u prevenciji razvoja raka, pišu Fini recepti.
Sastojci:
pileća prsa, 600 g
shiitake gljive, 400 g
luk, 1 glavica
češnjak, 1 režanj
majčina dušica, 1/2 žličice sušene
bijelo vino, 120 ml suhog
maslac, 70 g
brašno, 20 g
povrtni temeljac, 500 ml
senf, 2 žličice
vrhnje za kuhanje, 250 ml
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar (svježe mljeveni)
Priprema:
Pileća prsa narežemo na komade veličine zalogaja, shiitake gljive na listiće, a luk nasjeckamo.
U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, posolimo, dodamo piletinu, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući.
Nakon 7-8 minuta dodamo sušenu majčinu dušicu i narezane gljive, ulijemo bijelo vino, promiješamo i pirjamo na laganoj vatri.
Za to vrijeme u manji lonac iznad vatre stavimo maslac i pričekamo da se rastopi.
Zatim dodamo brašno i miješamo pjenjačom da se na stvore grudice.
Prije nego brašno dobije boju, stalno miješajući pjenjačom, polagano ulijemo juhu i vrhnje za kuhanje te i dalje miješajući, pričekamo da tekućina zavri.
Potom u tekućinu dodamo senf, promiješamo i dobiveni umak prelijemo u lonac s piletinom i gljivama, dobro izmiješamo, rasporedimo u tanjure i poslužimo.