Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pasita wanseng from Pixabay RECEPT Piletina u umaku od vrhnja i vina

RECEPT Piletina u umaku od vrhnja i vina

Ideja za ručak

Piletina u finom umaku od vrhnja i vina odličan je recept za pravo, domaće kuhano jelo, koje ćete lako napraviti i usred radnog tjedna jer vam neće uzeti puno vremena - tek 40-ak minuta.

Kremasti umak od vrhnja i vina piletini će dati puno okusa, a čak će i prsa ostati divno sočna. Odlično će pristajati uz rižu ili pire-krumpir te limunom, limetom ili octom začinjenu salatu koja će malo osvježiti i podignuti čitavu kombinaciju, piše punkufer.

Piletina u finom umaku od vrhnja i vina - sastojci:

4 komada pilećih prsa, s kožom

2-3 žlice maslinovog ili biljnog ulja

1 luk, nasjeckan na sitno

3 češnja češnjaka, protisnutog

1 žlica mješavine začina (talijanskih ili provansalskih)

1 žlica brašna

200 ml bijelog vina

250 ml pilećeg temeljca

125 ml vrhnja za kuhanje

1-2 žlice peršina, nasjeckanog, po želji, za posluživanje

sol

crni papar, svježe mljeveni

Piletina u finom umaku od vrhnja i vina - priprema:

Dobro začinite svaki komad piletine solju i svježe mljevenim paprom.

U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice ulja. Dodajte pileća prsa kožom prema dolje i pržite ih 8 do 10 minuta, dok ne dobiju lijepu boju. Okrenite prsa na drugu stanu i pržite još 6 do 8 minuta, dok ne dobiju boju i s te strane. Izvadite pileća prsa na tanjur i ostavite sa strane.

Ako treba, dodajte još 1 žlicu ulja u tavu, smanjite vatru i pržite nasjeckani luk dok ne postane staklast i mekan. Dodajte češnjak i pržite još minutu, a zatim dodajte i mješavinu začinskog bilja. Promiješajte i pustite da se prži oko pola minute ili dok ne zamiriši.

Umiješajte brašno pa ulijte vino i kuhajte 2 do 3 minute dok alkohol ne ispari. Ulijte i temeljac i miješajte dok se sve ne sjedini, a kada umak zakuha vratite pileća prsa u tavu, s kožom prema gore.

Kuhajte poklopljeno 15 do 20 minuta dok se umak malo ne zgusne. Umiješajte vrhnje, vratite na vatru i pustite da zakuha. Ugasite vatru, po želji pospite peršinom i poslužite toplo.

Vaša reakcija na temu