Piletina u finom umaku od vrhnja i vina odličan je recept za pravo, domaće kuhano jelo, koje ćete lako napraviti i usred radnog tjedna jer vam neće uzeti puno vremena - tek 40-ak minuta.
Kremasti umak od vrhnja i vina piletini će dati puno okusa, a čak će i prsa ostati divno sočna. Odlično će pristajati uz rižu ili pire-krumpir te limunom, limetom ili octom začinjenu salatu koja će malo osvježiti i podignuti čitavu kombinaciju, piše punkufer.
Piletina u finom umaku od vrhnja i vina - sastojci:
4 komada pilećih prsa, s kožom
2-3 žlice maslinovog ili biljnog ulja
1 luk, nasjeckan na sitno
3 češnja češnjaka, protisnutog
1 žlica mješavine začina (talijanskih ili provansalskih)
1 žlica brašna
200 ml bijelog vina
250 ml pilećeg temeljca
125 ml vrhnja za kuhanje
1-2 žlice peršina, nasjeckanog, po želji, za posluživanje
sol
crni papar, svježe mljeveni
Piletina u finom umaku od vrhnja i vina - priprema:
Dobro začinite svaki komad piletine solju i svježe mljevenim paprom.
U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice ulja. Dodajte pileća prsa kožom prema dolje i pržite ih 8 do 10 minuta, dok ne dobiju lijepu boju. Okrenite prsa na drugu stanu i pržite još 6 do 8 minuta, dok ne dobiju boju i s te strane. Izvadite pileća prsa na tanjur i ostavite sa strane.
Ako treba, dodajte još 1 žlicu ulja u tavu, smanjite vatru i pržite nasjeckani luk dok ne postane staklast i mekan. Dodajte češnjak i pržite još minutu, a zatim dodajte i mješavinu začinskog bilja. Promiješajte i pustite da se prži oko pola minute ili dok ne zamiriši.
Umiješajte brašno pa ulijte vino i kuhajte 2 do 3 minute dok alkohol ne ispari. Ulijte i temeljac i miješajte dok se sve ne sjedini, a kada umak zakuha vratite pileća prsa u tavu, s kožom prema gore.
Kuhajte poklopljeno 15 do 20 minuta dok se umak malo ne zgusne. Umiješajte vrhnje, vratite na vatru i pustite da zakuha. Ugasite vatru, po želji pospite peršinom i poslužite toplo.