Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Pinđur na starinski način

RECEPT Pinđur na starinski način

Paprika uvijek treba biti dvostruko više nego rajčica

Uz ajvar, mnogima je pinđur omiljena zimnica. Slično se pripremaju, ali postoje i neke razlike. Osnovna je ta što su u pinđuru komadi povrća, dok se za ajvar sve melje. 

Postoje razne varijacije s receptima. Espreso donosi osnovni, starinski.

Sastojci:

- 3 kilograma paprika

- 1,5 kilogram rajčica

- 70 mililitra jabučnog octa

- 150 mililitra ulja

- 50 grama šećera

- jedna žlica soli

- začini po želji (svježi ili suhi peršin, luk u granulama, bosiljak…)

Priprema:

Ovo je osnovna količina od koje ćete dobiti dvije tegle od 800 grama. Ako želite povećati ili smanjiti količinu, uzmite u obzir da paprika uvijek treba biti duplo više nego rajčica.

Odaberite mesnate, crvene paprike s ravnijom površinom kako bi se lakše pekle. Možete ih peći u pećnici na papiru, ili to možete vani, u dvorištu. 

Nakon što ispečete paprike, u veću posudu stavite foliju, pa preko paprike i zatvorite foliju da ne ulazi zrak. Ostavite pečene paprike tijekom noći da se ohlade i omekšaju jer će se tako lakše guliti.

Ujutro ih ogulite i očistite od koštica. Paprike ne moraju ostati cijele jer ćete ih ionako narezati. Što se tiče rajčica, možete ih lagano prokuhati i oguliti pa nasjeckati ili samljeti.

Nakon toga uzmite veliki lonac i na dno stavite rajčice koje će pustiti vodu. Na to poslažite sjeckanu papriku, dodajte šećer, sol, jabučni ocat i ulje te sve dobro promiješajte. Sve je potrebno stalno miješati. Pinđur će se kuhati oko 40 minuta.

Znat ćete da je gotov kada promiješajte i smjesa se ne vrati odmah u prvobitno stanje. Inače, zbog vode iz rajčice bit će malo više tekuć u odnosu na ajvar. 

Sve dobro pomiješajte i prebacite u prethodno sterilizirane tegle. Nemojte odmah puniti tegle do vrha, prvo prekrijte dno, pustite da se tegle zapare i dodajte ostatak. Dobro ih zatvorite. Tegle okrenite naopako i zamotajte u deku te ostavite preko noći da se ohlade i vakumiraju.

Vaša reakcija na temu