Uz ajvar, mnogima je pinđur omiljena zimnica. Slično se pripremaju, ali postoje i neke razlike. Osnovna je ta što su u pinđuru komadi povrća, dok se za ajvar sve melje.
Postoje razne varijacije s receptima. Espreso donosi osnovni, starinski.
Sastojci:
- 3 kilograma paprika
- 1,5 kilogram rajčica
- 70 mililitra jabučnog octa
- 150 mililitra ulja
- 50 grama šećera
- jedna žlica soli
- začini po želji (svježi ili suhi peršin, luk u granulama, bosiljak…)
Priprema:
Ovo je osnovna količina od koje ćete dobiti dvije tegle od 800 grama. Ako želite povećati ili smanjiti količinu, uzmite u obzir da paprika uvijek treba biti duplo više nego rajčica.
Odaberite mesnate, crvene paprike s ravnijom površinom kako bi se lakše pekle. Možete ih peći u pećnici na papiru, ili to možete vani, u dvorištu.
Nakon što ispečete paprike, u veću posudu stavite foliju, pa preko paprike i zatvorite foliju da ne ulazi zrak. Ostavite pečene paprike tijekom noći da se ohlade i omekšaju jer će se tako lakše guliti.
Ujutro ih ogulite i očistite od koštica. Paprike ne moraju ostati cijele jer ćete ih ionako narezati. Što se tiče rajčica, možete ih lagano prokuhati i oguliti pa nasjeckati ili samljeti.
Nakon toga uzmite veliki lonac i na dno stavite rajčice koje će pustiti vodu. Na to poslažite sjeckanu papriku, dodajte šećer, sol, jabučni ocat i ulje te sve dobro promiješajte. Sve je potrebno stalno miješati. Pinđur će se kuhati oko 40 minuta.
Znat ćete da je gotov kada promiješajte i smjesa se ne vrati odmah u prvobitno stanje. Inače, zbog vode iz rajčice bit će malo više tekuć u odnosu na ajvar.
Sve dobro pomiješajte i prebacite u prethodno sterilizirane tegle. Nemojte odmah puniti tegle do vrha, prvo prekrijte dno, pustite da se tegle zapare i dodajte ostatak. Dobro ih zatvorite. Tegle okrenite naopako i zamotajte u deku te ostavite preko noći da se ohlade i vakumiraju.