Ako tražite ukusno i jednostavno predjelo ili zalogajčić koja će oduševiti vaše goste, pogačice sa sirom i maslinama idealan su izbor. Kombinacija prhkog tijesta, bogatog okusa feta sira i aromatičnih maslina čini ove pogačice neodoljivima. Njihova priprema je brza i jednostavna, a rezultat su mekane, mirisne pogačice koje se savršeno slažu uz šalicu jogurta, čaja ili kao dodatak uz obrok, piše Večernjak.
Sastojci:
1 jaje
300 g feta sira
250 g maslaca
100 g maslina (sitno nasjeckanih)
500 g brašna
1 žličica soli
1 prašak za pecivo
Za premazivanje:
1 žumanjak
1 žlica majoneze
Sezam za posipanje
Priprema:
U dubljoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte cijelo jaje, izmrvljeni feta sir, naribani ili nasjeckani maslac te sitno nasjeckane masline. Mijesite sve sastojke dok ne dobijete homogeno tijesto. Mijesite još 7–8 minuta dok tijesto ne postane glatko i podatno. Izbjegavajte dodavanje dodatnog brašna kako bi pogačice zadržale mekoću. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto debljine oko 1,5 cm. Izrezujte željene oblike. Ostatke tijesta ponovo premijesite i nastavite dok ne potrošite sve tijesto. Pogačice posložite na pleh obložen papirom za pečenje. U manjoj zdjelici izmiksajte žumanjak i majonezu, zatim time premažite pogačice. Po želji pospite sezamom za dodatni okus i dekorativan izgled. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 20 minuta ili dok pogačice ne poprime zlatnožutu boju.