Pogačice sa sirom možete jesti za doručak, a odlične su i kao užina na poslu ili u školi. Priprema je zaista jednostavna, a ova količina sastojaka bit će dovoljna za otprilike 15 pogačica. One koje ne ispečete možete držati u zamrzivaču do tri mjeseca, piše Večernji list.
Sastojci:
300 g brašna
25 g šećera
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
pola žličice soli
1/4 žličice kajenskog papra
100 g hladnog maslaca
100 g naribanog cheddara
250 ml mlaćenice
1 jaje
1 žlica vode
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite lim u koji ćete staviti pogačice papirom za pečenje.
2. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu, kajenski papar i sol u jednoj posudi, pa ubacite komadiće hladnog maslaca i kratko miksajte. Umiješajte zatim sir i mlaćenicu, prebacite na pobrašnjenu podlogu i kratko mijesite tijesto.
3. Razvaljajte ga tako da bude debelo jedan i pol centimetar, pa izrežite krugove. Premažite ih žumanjkom, premjestite u lim i pecite otprilike 15 minuta.