U njokima uživamo u raznim receptima, ali nekako kao da su uvijek pratnja nekom umaku. Ali u ovom receptu su njoki glavne zvijezde. Mekani i pahuljasti, s hrskavim omotačem, pohani njoki ukrast će pažnju na svakom stolu.
Pohani njoki odličan su način da iskoristiš višak njoka od jučerašnjeg ručka, ali možeš ih napraviti i 'namjerno', od cijelog pakiranja. Naravno, možeš ih i zamijesiti kod kuće, i to je brzo i jednostavno...
Ako ti slučajno ostane pohanih njoka, možeš ih čuvati u hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka, do 4 dana. Samo ih prije posluživanja trebaš kratko zagrijati u pećnici na 175 stupnjeva, piše Miss Gastro.
Sastojci
Sol
Njoki 500 g
Jaje 2 kom
Svježe mljeveni crni papar
Krušne mrvice 0,66 šalica
Pecorino romano 0,33 šalica
Brašno 3 žlica
Suncokretovo ulje
Listići svježeg peršina
Umak od rajčice
Postupak
U velikom loncu kipuće posoljene vode skuhaj njoke, uz povremeno miješanje, dok ne budu al dente. Ocijedi njoke, isperi ih hladnom vodom i ponovno ocijedi. Stavi u pleh za pečenje, obložen krpom ili papirom za pečenje - neka se hlade oko 5 minuta.
U međuvremenu u dubokom tanjuru istuci jaja, posoli i popapri. U drugom dubokom tanjuru izmiješaj krušne mrvice i svježe naribani sir pecorino romano.
Ohlađene njoke pospi brašnom i protresi da se svi oblože brašnom. Posoli i popapri.
U velikoj tavi zagrij ulje za prženje na srednjoj vatri. U serijama, njoke umoči u jaja pa u mješavinu krušnih mrvica i naribanog sira.
Panirane njoke prži u serijama, uz povremeno okretanje, dok ne dobiju zlaćanu boju - 2-3 minute. Stavi na kuhinjski ubrus i posoli prema ukusu.
Pohane njoke posluži posute nasitno nasjeckanim listićima svježeg peršina i još malo naribanog sira pecirono romano. Uz njoke posluži i umak od rajčice.