Polpete od tikvica su ukusne i zdrave, a iako se uobičajeno peku u ulju. Glas Istre donosi recept za još zdraviju i bržu verziju.
Sastojci:
1 kg tikvica
1 kapula
2 češnja češnjaka
100 g krušnih mrvica
150 g ribanog sira gaude
2 jaja
peršin
sol
papar
Priprema:
Tikvice naribajte, posolite i pustite u cjediljki da odstoje oko pola sata te ih stisnite rukama i ocijedite koliko god možete tekućine.Sitno sjeckani kapulu izdinstajte na malo ulja i na kraju dodajte sitno sjeckani češnjak da pusti miris.
Ohladite i promiješajte sve sastojke te dodajte sitno nasjeckani naribani sir, krušne mrvice, jaja, peršin, sol i papar.
Ostavite smjesu da odstoji oko pola sata u hladnjaku.
Oblikujte polpete (nemojte raditi prevelike), pa ih slažite u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20-ak minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Servirajte uz meso ili ribu po izboru, a odlične su i bez priloga ili uz malo kiselog vrhnja ili jogurt.