Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Prhka pita s voćem

RECEPT Prhka pita s voćem

Pomiješajte kruške i jabuke

Pomiješali smo kruške i jabuke na najslasniji mogući način. Dijelimo s vama recept za sjajnu prhku pitu s kruškama i jabukama koja ima samo donju koru, a umjesto gornje dolaze fine mrvice koje će napraviti pravi spektakl od svakog zalogaja. 

Slatkoću nadjeva možete prilagoditi voću s kojim radite pitu. Za pripremu pite trebat će vam pola sata, a za pečenje još 45 minuta. Prhku pitu s kruškama i jabukama poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije i uživajte, piše punkufer.

Sastojci za prhku pitu s kruškama i jabukama:

Za koru

200 g brašna

30 g šećera

140 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice

2-3 žlice hladne vode

¼ čajne žličice soli

Za nadjev

3 srednje jabuke, oguljene i narezane na kockice

3 srednje kruške, oguljene i narezane na kockice

1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna

90 g šećera

30 g gustina

1 čajna žličica cimeta

¼ čajne žličice soli

Za mrvice

90 g brašna

55 g šećera

45 g smeđeg šećera

85 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice

1 čajna žličica cimeta

1 prstohvat soli

Za premazivanje

1 bjelanjak

Priprema prhke pite s kruškama i jabukama:

U zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, šećer i sol. Mješavinu prebacite u blender i dodajte hladni maslac narezan na kockice i blendajte dok ne dobijete grudice veličine graška. Dodajte hladne vode i blendajte dok ne dobijete jednolično tijesto. Isključite bledner čim se smjesa ujednači.

Izvadite tijesto na radnu površinu i oblikujte ga u kuglu pa je spljoštite, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga u krug čiji je promjer malo veći od promjera kalupa za pitu. Po potrebi dodajte brašna da se tijesto ne lijepi za valjak i radnu površinu.

Pažljivo položite razvaljano tijesto preko kalupa pa ga nježno utisnite u njega. Odrežite sav višak tijesta, prekrijete kalup plastičnom folijom i stavite ga u hladnjak ili zamrzivač na 15-30 minuta.

Dok se tijesto odmara, napravite mrvice koje će zamijeniti gornju koru. Pomiješajte brašno, smeđi šećer, šećer, prstohvat soli i cimet. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i umiješajte ga prstima. Prestanite mijesiti kada dobijete finu mrvičastu teksturu sličnu onoj mokrog pijeska. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.

U velikoj zdjeli pomiješajte oguljene i na ploške narezane jabuke i kruške.

U manjoj posudi pomiješajte šećer, gustin, sol i cimet i ravnomjerno posipajte dobivenu mješavinu po narezanim kruškama i jabukama.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

Odvojite bjelanjak i lagano ga umutite vilicom. Izvadite tijesto za pitu iz zamrzivača, izbodite ga vilicom i silikonskim kistom premažite koru bjelanjkom da se ne razmoči kada stavite nadjev.

Rasporedite nadjev na koru. Kriške jabuka i krušaka možete složiti u koncentrične krugove pa sve preliti sokom.

Dodajte smrznute mrvice tijesta preko nadjeva.

Smanjite temperaturu pećnice na 200 i pecite na srednjoj rešetki 45 minuta.

Prije posluživanja ostavite pitu da se potpuno ohladi da se nadjev stegne.

Narežite, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.

Vaša reakcija na temu