S dolaskom toplijih dana i viših temperatura naše tijelo treba nešto laganiju hranu, a salate su naprosto savršen obrok koji će vam dati energije, opskrbiti vas vitaminima, a neće vam teško sjesti na želudac.
Na sam spomen salate vjerojatno vam se pred očima stvori slika zdjele prepune zelenih travki uz pokoju rajčicu, što se nikako ne bi moglo nazvati ručkom. Kada je riječ o salati, ona ne mora biti sadržajno dosadna, već može biti upravno suprotna – prepuna korisnih sastojaka koji će vas napuniti energijom, zasititi i poboljšati vaš imunitet. I ono što je još jako bitno, nakon takvog ručka neće vam se spavati niti ćete se osjećati kao da u želucu imate kamen.
Kako preko zime jedemo nešto težu i bogatiju hranu kako bi nam bilo toplije, s dolaskom proljeća je trebamo zamijeniti upravo salatama prepunim vlaknima koje poboljšavaju probavu. Kako biste se od salate ipak najeli, a ne ostali na pola gladni (jer niste ni pola čovjeka, zar ne?), važno je izabrati nutritivno bogate sastojke poput proteina, mikronutrijenata te zdravih masti i ugljikohidrata, piše N1.
Proljetna salata s lososom
Sastojci:
100 g dimljenog filea lososa
100 g feta sira
dvije šake mladog špinata
masline (količina po želji)
cherry rajčice (količina po želji)
sol, papar, kopar
maslinovo ulje
sok pola limete ili aceto balsamico
kapari
Priprava:
Špinat dobro operite i stavite u zdjelu. Dodajte mu narezanu fetu na kockice, losos narezan na trakice, rajčice na polovice te sve dobro promiješajte. Zalijte maslinovim uljem, posolite, popaprite, dodajte kapare, kopar i sok pola limete ili aceto te promiješajte.