Proljeće je pravo vrijeme za lagana, šarena i svježa jela. Ova proljetna tjestenina spoj je sezonskog povrća, mirisnog limuna i jednostavne pripreme – savršeno za ručak na suncu ili laganu večeru.
Sastojci (za 4 osobe):
* 350 g tjestenine (npr. penne, fusilli ili tagliatelle)
* 1 vezica šparoga
* 150 g mladog graška (može i smrznuti)
* 1 tikvica
* 1 limun (korica i sok)
* 2 režnja češnjaka
* Maslinovo ulje
* Sol i papar
* Svježi peršin ili bosiljak
* Parmezan (po želji)
Priprema:
1. U velikom loncu zakuhajte vodu, posolite i skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Sačuvajte šalicu vode od kuhanja prije nego što je ocijedite.
2. Dok se tjestenina kuha, operite i očistite povrće. Šparoge narežite na komadiće od 3-4 cm, tikvicu na tanke polumjesece.
3. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko ga propržite, samo da zamiriše.
4. Ubacite šparoge i grašak, pirjajte 3-4 minute. Dodajte tikvicu i nastavite još 2-3 minute, dok povrće ne omekša, ali zadrži boju i hrskavost.
5. Umiješajte ocijeđenu tjesteninu, naribanu koricu limuna i limunov sok. Po potrebi dodajte malo sačuvane vode od kuhanja da sve povežete u lagani umak.
6. Začinite solju, paprom i svježe nasjeckanim začinskim biljem. Po želji, pospite naribanim parmezanom prije posluživanja.
Ova proljetna tjestenina je brza, lagana i osvježavajuća – savršen podsjetnik da je sezona novih okusa stigla.