Sočan i mirisan kolač savršeno spaja svježinu jagoda s mekanim biskvitom. Idealan je za tople proljetne dane uz šalicu kave ili čaja.
Sastojci:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 200 ml jogurta
- 250 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g svježih jagoda
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pećnicu zagrij na 180°C i pripremi kalup za pečenje obložen papirom za pečenje. U zdjeli pjenasto izmiksaj jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodaj ulje i jogurt pa sve dobro sjedini.
U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, zatim ih postepeno dodaj u smjesu s jajima, lagano miješajući dok ne dobiješ glatko tijesto. Jagode operi, očisti i nareži na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini.
Ulij tijesto u pripremljeni kalup i po vrhu rasporedi jagode lagano ih utiskujući u smjesu. Peci kolač otprilike 30-35 minuta, odnosno dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suha.
Ohladi kolač prije posluživanja i po želji posipaj šećerom u prahu. Uživaj u osvježavajućem proljetnom desertu!