Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Raspucanci od mandarina

RECEPT Raspucanci od mandarina

Jednostavni, mirisni i neodoljivi keksi

Ako postoji kolačić koji svaki dolazak zime čini toplijim i ugodnijim, onda su to raspucanci. Tradicionalno se rade s čokoladom ili limunom, ali ova verzija – s mirisnom, sočnom mandarino­m – prava je mala citrusna senzacija. Raspucanci od mandarina spajaju jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa, a njihova karakteristična raspucana površina donosi šarm rustikalne domaće slastice.

Ono što ih čini posebnima jest intenzivan, prirodan miris mandarine koji se oslobađa pri svakom zalogaju. Idealni su uz popodnevnu kavu, zimski čaj ili kao slatki dodatak blagdanskoj trpezi. A još bolja vijest? Gotovi su brže nego što ćete oguliti gajbu mandarina.

Sastojci:

- 250 g glatkog brašna

- 100 g šećera

- 1 vanilin šećer

- 80 ml svježeg soka mandarine (oko 2–3 veće)

- Naribana korica 2 mandarina (nešpricanih)

- 80 ml ulja

- 1 jaje

- 1 žličica praška za pecivo

- Prstohvat soli

- Šećer u prahu za valjanje

Priprema:

1. U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i sol.

2. U drugoj posudi umutite jaje, dodajte ulje, sok i koricu mandarina pa dobro sjedinite.

3. Mokre sastojke ulijte u suhe i umiješajte mekano tijesto. Treba biti ljepljivo – tako treba izgledati.

4. Stavite tijesto u hladnjak najmanje sat vremena kako bi se stisnulo.

5. Ohlađeno tijesto grabite žličicom i oblikujte male kuglice. Svaku obilno uvaljajte u šećer u prahu.

6. Kuglice slažite na lim obložen papirom za pečenje, s razmakom.

7. Pecite 10–12 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Keksi trebaju ostati mekani u sredini, a izvana dobiti prepoznatljive pukotine.

Savjet plus:

Za jači okus dodajte žlicu likera od mandarine ili nekoliko kapi ekstrakta vanilije. Raspucanci se odlično slažu s tamnom čokoladom – možete umočiti polovicu svakog keksa u otopljenu čokoladu kada se ohlade.

Ovi citrusni raspucanci unijet će u vaš dom miris juga i toplinu zimskih popodneva. Jednom kada ih probate, postat će nezaobilazni dio vašeg blagdanskog repertoara.

Vaša reakcija na temu