Raštika slovi za najzdraviju namirnicu na planeti. Iako su je donedavno kategorizirali kao seljačko, težačko jelo, zahvaljujući nutricionistima, ponovno je postala kraljicom brojnih kuhinja u Hrvatskoj i ne samo dalmatinskih.
Potrebno vam je
1 kg raštike
5 krumpira
500 grama suhog mesa (po izboru, mogu i kobasice)
1 velika žlica ulja ili svinjske masti
sol, papar
Priprema
Nakon što raštiku očistite, narežite je na trakice širine od oko jednog centimetra. Potom je stavite u kipuću vodu na pet minuta kako biste je obarili. U obarenu raštiku dodajte narezani krumpir, ulje ili mast te začine. Kuhajte dok ne omekša.
Noć prije potopite suho meso u hladu vodu, kako bi iz njega izašao višak soli. Na dan kada kuhate raštiku meso najprije jednom prokuhajte u vodi. Tu vodu prolijte pa dodajte novu, hladu novu kako biste skuhali meso do kraja.
Kada su i raštika i meso skuhani, možete ih pomiješati, da bace još 'jedan ključ' ili servirati odvojeno.