Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Rižot s batatom i špinatom

RECEPT Rižot s batatom i špinatom

Posluži toplo

Rižoto s batatom i špinatom jednostavan je za pripremu, izuzetno je kremast, ukusan i zdrav! Svojim neobičnim, slatkastim okusom, batat daje posebnu notu ovom jelu!

Za pripremu kremastog rižota s batatom i špinatom upotrijebi rižu Arborio - talijansku rižu kratkog zrna. Prije dodavanja tekućine obavezno tostiraj rižu na vrućem maslacu. Kad je vrijeme za dodavanje tekućine, dodaj ju postupno. Koristili smo povrtni temeljac, ali možeš koristiti i pileći ili goveđi temeljac. Pripazi da je temeljac vruć, hladan će zaustavit kuhanje rižota. 

Još jedno pravilo u pripremi je: miješaj, miješaj i miješaj! Često miješanje pomaže otpuštanju rižinog škroba. Na kraju pripreme kremastog rižota upotrijebi visokokvalitetni parmezan.

Sastojci: 

- 2 velika slatka krumpira oguli i nareži na kockice 

- 2 žlice maslinovog ulja 

- sol i svježe mljeveni crni papar 

- 6 šalica povrtne juhe 

- 5 žlica maslaca

- 2 ljutike

- 2 češnja češnjaka, usitnjenog 

- 1 i ½ šalice riže Arborio 

- ½ šalice bijelog vina

- 1 šalica svježe naribanog parmezana 

-1 i ½ šalice nasjeckanog svježeg špinata, piše Miss Gastro.

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. 

Batat narezan na kockice stavi na lim za pečenje i prelij ga maslinovim uljem. Začini ga solju i paprom. Peci 25 do 30 minuta, dok ne omekša. Ostavi ga sa strane. 

U velikom loncu otopi maslac i pirjaj ljutiku i češnjak na srednje laganoj vatri oko 5 minuta ili dok ne porumene. Dodaj rižu i miješaj dok sva zrnca ne budu premazana maslacem. 

Dodaj bijelo vino i kuhaj oko 2 minute. Riži dodaj jednu šalicu vrućeg temeljca i miješaj drvenom žlicom dok se temeljac ne upije, 5 do 10 minuta. Nastavi dodavati temeljac, jednu po jednu šalicu. Nastavi s postupkom dok riža ne bude kuhana, to će trajati oko 20 minuta, ovisno o riži. 

Makni lonac s vatre. Umiješaj parmezan, špinat i pečeni batat. Miješaj dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Začini solju i paprom i posluži toplo.

Vaša reakcija na temu