Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Rižot sa šparogama

RECEPT Rižot sa šparogama

Srce je sezone

Sezona šparoga je počela, a ako ste ljubitelj nemojte propustiti priliku napraviti ovaj preukusan rižot.

Ono što mu daje posebnost su poriluk, bosiljak i limun koji se stapajući u kremasti umak daju mu jarku proljetno zelenu nijansu i puninu okusa. U ovom rižotu možete uživati tako da ga jedete kao samostalno i time vegetarijansko jelo, a ukusan će biti i uparen sa ribom ili plodovima mora.

Sastojci

1 veći poriluk (ili bijeli luk,narezan na kockice)

4 žlice maslinovog ulja

4 režnja češnjaka, grubo nasjeckana

180 g arborio riže

60 ml bijelog vina po želji

1 l povrtnog temeljca

12 g listova bosiljka

korica jednog limuna i malo soka po ukusu

pola žličice soli

četvrtina žličice papra

Priprema

Prvo očistite i pripremite šparoge tako što ćete odrezati tvrde krajeve. Njih bacite, od ostatka napravite dvije ‘hrpice’, vrhove i sredine koje narežite na komade duge oko dva centimetra.

Na štednjak pristavite manji lonac vode da zakuha što će vam poslužiti za blanširanje šparoga. Sredine šparoga izblanširajte dok ne omekšaju, oko pet minuta.

Ocijedite ih i odvojite jednu šalicu tekućine od kuhanja.

U blenderu pomiješajte blanširane šparoge s 1 šalicom vode od kuhanja, 2 žlice maslinovog ulja i listovima bosiljka dok ne postanu svilenkasto glatke. Ostavite to sa strane da dodate u rižoto na kraju.

Idući je korak taj da isjeckate poriluk na male polumjesece te sve dobro isprerite pod mlazom vode i ocijedite.

Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u loncu ili dubokoj tavi te dodajte poriluk i pirjajte dok ne omekša – oko 5 minuta. Dodajte potom češnjak i miješajte oko 2 minute dok ne zamiriše.

Dodajte arborio rižu i miješajte a potom deglazirajte bijelim vinom.

Ubacite potom jednu šalicu vrućeg povrtnog temeljca i lagano kuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje. Nastavite dodavati vruću juhu šalicu po šalicu i svaki put promiješajte.

Pri dodavanju posljednje šalice juhe, dodajte hrpu šparoga s vrhovima i pustite da se kuhaju u rižotu oko 3 minute. U ovom trenutku riža bi trebala biti kremasta, ali pomalo al dente.

Umiješajte izmiksani 'umak' od šparoga i bosiljka, dodajte sol, papar, malo soka od limuna i kušajte. Sol, papar i limun prilagodite ukusu, piše Feasting At Home, prenosi Novi list.

Vaša reakcija na temu