Riža i vrganji izvrsno se slažu, a da bi jelo zasjalo u punome sjaju osim vode koristite i vino. Ono, naravno, nije obavezno, no daje stvarno izvrsnu i posebnu aromu ovom jelu, piše Recepttura.
Sastojci
800 g svježih vrganja
1 veća glavica crvenog luka
1 veća naribana mrkva
4 žlice ulja
200 g riže
nekoliko zelenih listova luka
2 češnja češnjaka
500 ml vode
150 ml bijelog vina
40 g parmezana
Upute
Očistiti crveni luk i narezati ga na sitne komadiće.
Očistiti i oprati vrganje, te i njih narezati na komadiće.
U posudu staviti ulje, ubaciti narezani crveni luk i dinstati dok ne postane staklast.
Zatim dodati narezane vrganje, i dinstati uz miješanje.
Nakon što ispari sva voda koju su pustili vrganji, ubaciti rižu.
Dobro promiješati.
Kratko prodinstati pa dodati dio vode.
Dok se rižoto kuha, oguliti i naribati mrkvu.
Narezati češnjak i zelene listove luka.
Kad voda ispari ubaciti mrkvu, češnjak i luk.
Dodati ostatak vode i bijelo vino.
Kuhati dok tekućina potpuno ispari uz vrlo često miješanje.
Posoliti prema ukusu, ali pripaziti zbog parmezana da se ne presoli.
Na kraju dodati parmezan i sve dobro izmiješati.
Ostaviti rižoto da odmori desetak minuta prije posluživanja.
Poslužiti uz zelenu salatu.