Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Savršeno kremasti rižoto od gljiva

RECEPT Savršeno kremasti rižoto od gljiva

Gotov za samo pola sata

Ovaj fini, kremasti rižoto s vrganjima i šampinjonima svidio nam se zbog punog okusa, svakodnevnih sastojaka i krajnje jednostavne pripreme.

Bit će gotov za samo pola sata, a uspjet će i početnicima u kuhinji. Radi se sa suhim vrganjima, ali možete ih zamijeniti i svježima, pa temeljac napravite s vodom, piše punkufer.

Sastojci za kremasti rižoto od gljiva:

50 g suhih vrganja

1 povrtna kocka za temeljac

2 žlice maslinovog ulja

1 glavica luka, sitno nasjeckanog

2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog

250 g šampinjona, nasjeckanih

300 g riže za rižoto

175 ml bijelog vina

25 g maslaca

1 šaka nasjeckanog lišća peršina

50 g parmezana, svježe naribanog

Priprema kremastog rižota od gljiva:

Stavite suhe vrganje u veću posudu i prelijte ih litrom kipuće vode. Nakon 20 minuta ocijedite vrganje u zdjeli, tako da tekućina ostane.

Izmrvite 1 kocku povrtnog temeljca u tekućinu od gljiva, pa gljive nježno iscijedite, a tekućinu ostavite sa stane.

U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte 1 sitno nasjeckani luk i 2 sitno nasjeckana češnja češnjaka, pa pržite oko 5 minuta dok ne omekšaju.

Umiješajte nasjeckane šampinjone i vrganje, posolite i popaprite te nastavite kuhati 8 minuta dok i svježe gljive ne omekšaju.

Dodajte rižu za rižoto i kuhajte 1 min. Prelijte bijelim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.

Ulijte četvrtinu temeljca i kuhajte uz često miješanje dok riža ne upije svu tekućinu.

Ponovno dodajte otprilike istu količinu temeljca i nastavite i miješati, pa kada se tekućina ukuha, dodajte i preostali temeljac. Ako je riža i tada nedovoljno kuhana, dodajte malo vode.

Maknite tavu s vatre, dodajte maslac i ribani parmezan te pola šake nasjeckanog peršinovog lista.

Poklopite i ostavite nekoliko minuta da riža upije višak tekućine i malo se ohladi. Rižoto još jednom dobro promiješajte.

Poslužite toplo i pospite s još parmezana i peršina.

Vaša reakcija na temu