Kakvo bi to ljeto bilo bez ukusnih jela na bazi tikvica? To je povrće iznimno fleksibilno – možete ga peći, pirjati, pohati ili naribati te dodati različitim receptima.
Naribane tikvice zvijezda su i ovog recepta za slanu pitu po uzoru na quiche koji sadrži i jaja, sir, brašno te nešto začina.
Vrlo se lako priprema u domu, a najteži korak u cijeloj priči je čekanje da se pita ispeče do kraja.
Sastojci:
110 g tvrdog topivog sira po želji
70 g brašna
50 g mladog luka
45 g parmezana
8 velikih jaja
1 kg tikvica
sol i papar po želji
biljno ulje
Sastojci:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
2. Naribajte tikvice na tanke trakice. Stavite ih u čistu pamučnu krpu i istisnite sav višak vode.
3. Stavite tikvice u veću zdjelu i pomiješajte sa sitno nasjeckanim mladim lukom.
4. U drugoj zdjeli istucite jaja s brašnom u glatku smjesu.
5. Dodajte naribani sir i parmezan, posolite i popaprite.
6. Smjesu na bazi jaja i sira prelijte preko iscijeđenih tikvica. Sve dobro promiješajte.
7. Smjesu prebacite u lim za pečenje pita koji ste prethodno namastili s malo biljnog ulja.
8. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta, odnosno dok ne bude termički obrađena do kraja. Upotrijebite test sa čačkalicom da provjerite je li pita pečena.
9. Poslužite s malo kiselog vrhnja i sezonskom salatom, donosi Punkufer.