Slana torta s keljom oduševiti će vas svojom jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa. Možete ju poslužiti kao predjelo, lagani ručak ili večeru, a u ovom receptu donosimo vam recept za jelo koje osvaja na prvi griz.
Sastojci
1 pakiranje lisnatog tijesta
500 g kelja
80 g pancete
1 režanj češnjaka
3 žlice parmezana
sol, papar, maslinovo ulje
1 žumanjak
grančica ružmarina
Priprema
Na tavici popržiti slaninu. Listove kelja oprati, narezati na ploške, a zatim na trakice.
U duboku tavu staviti ulje i češnjak i pustiti ga oko 2 minute da pusti miris. Zatim dodati narezani kelj i podliti čašom vode. Kuhati 5 minuta. Kad je kelj omekšao, ukloniti češnjak, dodati slaninu i žlicu parmezan te promiješati.
Tijesto staviti u pleh promjera 24 cm, dno nabosti vilicom, rasporediti nadjev, posuti parmezanom te spustiti rubove tijesta. Rubove premazati žumanjkom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta.
Pustiti da se malo ohladi te poslužiti toplo. Ako želite, lisnato tijesto možete zamijeniti prhkim. Umjesto pancete možete koristiti dimljenu šunku ili pršut, piše Novi list.