Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Slani nadjeveni uštipci

RECEPT Slani nadjeveni uštipci

Brza večera

Tko je rekao da uštipci moraju biti slatki? Ako vam se sviđa ideja o pripremi slanih uštipaka, punjenih ukusnim nadjevom ne propustite ovaj Fini recept.

Sastojci:

oštro brašno, 250 g

glatko brašno, 250 g

svježi kvasac, 40 g

šećer, 1 žličica

mlijeko, 250 ml

maslac, 100 g

jaja, 2

luk, 1 glavica

peršin, 1 žlica sjeckani

svinjski kare, 200 g sušeni (domaća pečenica)

sir gorgonzola,100 g

ulje

muškatni oraščić

sol

Upute:

Prije svega napravimo pjenicu, tako što u zdjelicu s izmrvljenim kvascem dodamo žličicu šećera, ulijemo mlako mlijeko, izmiješamo sastojke i kada se kvasac potpuno rastopi ostavimo pjenicu da se digne.

U zdjelu s mješavinom oba brašna ulijemo pjenicu, dodamo ½ žličice soli, naribani muškatni oraščić, ulijemo omekšali maslac, dodamo žumanjke, te ručnim mikserom izradimo jednolično tijesto.

Dobiveno tijesto oblikujemo u kuglu, zdjelu poklopimo tanjurom i ostavimo da se diže.

Za to vrijeme, u tavu na ugrijano ulje, dodamo sjeckani luk, sjeckani peršin, posolimo i pržimo dok luk ne postane staklast, te maknemo s vatre.

Dignuto tjesto premjestimo na pobrašnjenu dasku i razvaljamo na ovalan oblik debljine jednog centimetra.

Zatim tijesto nožem prerežemo na dva jednaka dijela, a u tavu, na ohlađeni luk dodamo sjeckani sušeni svinjski kare, kockice gorgonzole i izmiješamo sastojke.

Na jednu polovicu tijesta stavimo male hrpice mješavine gorgonzole, karea i luka, u razmaku od 5 centimetra.

Zatim tijesto, između hrpica nadjeva, premažemo umućenim bjelanjkom i preklopimo drugom polovicom tijesta.

Potom prstima utisnemo tijesto oko nadjeva i kalupom za uštipke istisnemo oblike.

Dobivene uštipke prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se dižu 15-ak minuta.

Dignute uštipke stavimo u vrelu duboku masnoću i pržimo s obje strane do zlatno žute boje, po prilici 5 minuta.

Gotove uštipke izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće i poslužimo.

Vaša reakcija na temu