Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Složenac od tikvica

RECEPT Složenac od tikvica

Jednostavno jelo

Složenac od tikvica jednostavno je i ukusno jelo koje se lako priprema, a idealno je za lagani ljetni ručak ili večeru. Zahvaljujući sezonskim namirnicama, bogat je okusima i lagan za probavu. Možete ga poslužiti kao samostalno jelo ili prilog uz meso ili ribu.

Sastojci:

- 3 srednje tikvice

- 2 krumpira

- 1 crveni luk

- 2 češnja češnjaka

- 200 ml kiselog vrhnja ili grčkog jogurta

- 2 jaja

- 100 g naribanog sira (gauda, mozzarella ili po želji)

- maslinovo ulje

- sol, papar

- svježi peršin ili bosiljak

- po želji: malo krušnih mrvica za posipanje

Priprema:

Tikvice operite i narežite na tanke ploške. Ako su mlade, nije ih potrebno guliti. Krumpir ogulite i narežite na tanke kriške. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak zgnječite ili nasjeckajte.

U tavi na malo maslinova ulja kratko popržite luk i češnjak dok ne omekšaju. U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, jaja, sol, papar i malo sira, ostavljajući dio sira za posipanje po vrhu.

U nauljenu posudu za pečenje slažite redove: prvo tikvice, zatim krumpir, pa dio pirjanog luka. Svaki red lagano posolite i popaprite. Prelijte dijelom smjese s vrhnjem i jajima. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem tikvica i prelijte ostatkom smjese. Po vrhu pospite ostatak sira i, po želji, malo krušnih mrvica za hrskaviju koricu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta, odnosno dok složenac ne poprimi zlatnu boju, a krumpir i tikvice omekšaju.

Prije posluživanja pospite svježim peršinom ili bosiljkom. Poslužite toplo ili hladno, uz sezonsku salatu.

Savjet: umjesto krumpira možete koristiti i rižu ili kuhanu tjesteninu, a vrhnje možete zamijeniti sojinim ili zobenim vrhnjem za vegansku varijantu.

Vaša reakcija na temu