Složenac od tikvica jednostavno je i ukusno jelo koje se lako priprema, a idealno je za lagani ljetni ručak ili večeru. Zahvaljujući sezonskim namirnicama, bogat je okusima i lagan za probavu. Možete ga poslužiti kao samostalno jelo ili prilog uz meso ili ribu.
Sastojci:
- 3 srednje tikvice
- 2 krumpira
- 1 crveni luk
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
- 2 jaja
- 100 g naribanog sira (gauda, mozzarella ili po želji)
- maslinovo ulje
- sol, papar
- svježi peršin ili bosiljak
- po želji: malo krušnih mrvica za posipanje
Priprema:
Tikvice operite i narežite na tanke ploške. Ako su mlade, nije ih potrebno guliti. Krumpir ogulite i narežite na tanke kriške. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak zgnječite ili nasjeckajte.
U tavi na malo maslinova ulja kratko popržite luk i češnjak dok ne omekšaju. U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, jaja, sol, papar i malo sira, ostavljajući dio sira za posipanje po vrhu.
U nauljenu posudu za pečenje slažite redove: prvo tikvice, zatim krumpir, pa dio pirjanog luka. Svaki red lagano posolite i popaprite. Prelijte dijelom smjese s vrhnjem i jajima. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem tikvica i prelijte ostatkom smjese. Po vrhu pospite ostatak sira i, po želji, malo krušnih mrvica za hrskaviju koricu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta, odnosno dok složenac ne poprimi zlatnu boju, a krumpir i tikvice omekšaju.
Prije posluživanja pospite svježim peršinom ili bosiljkom. Poslužite toplo ili hladno, uz sezonsku salatu.
Savjet: umjesto krumpira možete koristiti i rižu ili kuhanu tjesteninu, a vrhnje možete zamijeniti sojinim ili zobenim vrhnjem za vegansku varijantu.