Snickerdoodle keksići jedan su od onih recepata koji se brzo spremaju, cijela kuća zamiriše na cimet, a rezultat su mekani i lagano pufasti kolačići s nježnom aromom vanilije. Ovi keksi tradicionalno dolaze iz američke kuhinje, no zbog svoje jednostavnosti i fantastičnog okusa osvojili su cijeli svijet. Karakteristični su po tome što se prije pečenja valjaju u cimetom obogaćeni šećer, koji im daje prepoznatljivu zlaćanu koricu.
Idealni su uz šalicu čaja, kave ili toplog mlijeka, a djeca ih obožavaju jer su nježni i slatkasti. Priprema je lagana i brza, pa ih možete napraviti i kada vam se najavi iznenadno društvo.
Sastojci (za oko 24 keksića):
- 115 g omekšalog maslaca
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 190 g glatkog brašna
- 1 i 1/2 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za uvaljati:
- 2 žlice šećera
- 2 žličice cimeta
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180°C i pripremiti lim s papirom za pečenje.
Maslac i šećer miksati dok ne postanu pjenasti. Dodati jaje i vaniliju, te dobro sjediniti.
U drugoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo i sol. Dodavati u mokre sastojke dok se ne dobije mekano tijesto.
U manjoj zdjelici pomiješati šećer i cimet.
Od tijesta uzimati male komadiće i oblikovati kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljati u šećer s cimetom.
Kuglice slagati na lim s razmakom jer će se tijekom pečenja raširiti.
Peći 10 do 12 minuta, dok rubovi ne poprime zlatnu boju, a sredina ostane mekana.
Ostaviti da se malo ohlade na limu, pa ih prebaciti na rešetku da se potpuno ohlade.
Savjet:
Ako volite još mekše keksiće, izvadite ih iz pećnice čim rubovi lagano porumene. Za hrskaviju verziju ostavite ih minutu-dvije duže.
Snickerdoodle keksići odlični su za blagdane, ali i za svaki obični dan koji želite učiniti malo posebnijim. Jednostavni su, nježni i topli – baš poput malog slatkog zagrljaja u obliku keksa. Uživajte u pripremi i mirisima koji će ispuniti vaš dom!